Linkovi

Proslava Božića u Sarajevu - 2003-12-25


Sarajevski katolici danas u krugu svojih obitelji, u blagdanskoj atmosferi, čiji dojam pojačava snijeg, proslavljaju Božić. Zvanično obilježavanje Božića u Sarajevu počelo je tradicionalnom ponoćnom misom u Sarajevskoj katedrali. Kako je to uobičajeno za sarajevske prilike, ponoćki su prisustvovali brojni građani Sarajeva, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Misu je predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, koji je sve katolike pozvao da skrušenim srcem i živom vjerom sudjeluju i počnu misu kajanjem i spremnošću za praštanjem te istinski od Boga zamole oproštenje. Kardinal je na kraju propovijedi čestitao Božić svim vjernicima, poželivši da svima donese radost, mir i ljubav, radosnije življenje i građenje zajedništva.

Nakon propovijedi uslijedila je molitva vjernika, obred prinošenja darova, euharistijska molitva te sveta pričest. Ponoćka je služena i u svim drugim katoličkim crkvama u Sarajevu. Svečane božićne mise održane su i danas u svim sarajevskim crkvama.

Nakon mise održane jutros u sarajevskoj Katedrali, upriličen je božićni prijem u Bogosloviji, rezidenciji vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. Prijem je upriličen za članove katedralnog zbora “Josip Štadler” te sve vjernike katolike, građane Sarajeva kako bi zajedno podijelili radost Božića. Prijemu su također prisustvovali svećenici i časne sestre.

XS
SM
MD
LG