Linkovi

Sloboda vjeroispovijesti je univerzalno pravo - 2003-12-24


Sloboda vjeroispovijesti je univerzalno pravo priznato međunarodnim zakonom i vjerskim tradicijama širom svijeta. Međutim milioni ljudi u velikom broju zemalja, kako je to rekao pomoćnik američkog državnog sekretara Richard Armitage, ne uživaju to pravo. Gospodin Armitage je održao govor 18. decembra kada je State Department objavio svoj peti godišnji Izvještaj o vjerskoj slobodi u svijetu.

Prema njegovim riječima, u izvještaju se pominju zemlje koje koriste represivna i brutalna sredstva kako bi kontrolisale vjerska ubjeđenja i praktikovanje vjere. U izvještaju su navedene i zemlje koje se neprijateljski odnose prema manjinama ili tzv. nepriznatim religijama ili koje tolerišu i uspješno ohrabruju progone ili ohrabruju diskriminaciju. Gospodin Armitage je također rekao da se u izvještaju navode zemlje čije zakonodavstvo podržava diskriminaciju ili te zemlje imaju politiku kojom se nekim religijama daje prednost nad drugima.

John Hanford je ambasador u State Departmentu nadležan za pitanja međunarodnih vjerskih prava. Gospodin Hanford kaže da je vjerska sloboda i dalje često slaba, zapostavljena i narušavana. Mnogi vjernici su prisiljeni da vjeru praktikuju tajno umjesto slobodno i da se svojih vjerskih uvjerenja drže u strahu ili pod prijetnjom, umjesto da to čine u miru i sigurnosti. Mnogi drugi, kako kaže gospodin Hanford trpe teške posljedice zbog svog vjerovanja uključujući tu premlaćivanje, mučenje, pritvaranje, stavljanje u zatvor i smrt.

U kršenje vjerskih prava spadaju i pokušaji strane totalitarnih ili autokratskih režima da kontrolišu vjerska ubjeđenja ili praktikovanje vjere.

Gospodin Hanford kaže da su ovi pokušaji, prema njegovim riječima prisutni u zemljama poput Sjeverne Koreje, Kine, Vijetnama i Burme. U Sjevernoj Koreji je, kako je to izjavio gospodin Hanford, od svih zemalja u svijetu vjerovatno najgore stanje kada je riječ o vjerskim slobodama. U drugu kategoriju, rekao je gospodin Hanford spadaju zemlje u kojima vlada podržava dominantnu religiju i neprijateljski je nastrojena prema tzv. nepriznatim religijama. U takve zemlje spadaju Saudijska Arabija, Iran, Sudan i Turkmenistan.

Gospodin Hanford kaže da u zemljama poput Egipta, Indonezije i Nigerije postoje primjeri nebrige ili diskriminacije od strane države prema manjinskim ili nepriznatim religijama. U drugim zemljama, poput Bjelorusije i Rusije, zakonodavstvo podržava diskriminaciju ili se sprovodi politika kojom se određene religije stavljaju u nepovoljan položaj.

Sjedinjene države će nastaviti da se protive vjerskim progonima, diskriminaciji i netoleranciji gdje god da se one pojave. Kao što je predsjednik Bush rekao, vjerska sloboda je prva sloboda ljudske duše.

XS
SM
MD
LG