Linkovi

Muhamed Šaćirbegović na sudu u New Yorku - 2003-12-24


Muhamed Šaćirbegović je uhapšen u martu ove godine pod sumnjom za finansijsku prevaru, a vlada BiH je od Sjedinjenih Država zatražila njegovo izručenje. Juče je sud u New Yorku raspravljao o njegovoj žalbi protiv mogućnosti da bude vraćen u Bosnu i Hercegovinu.

Bivši ministar vanjskih poslova, a zatim ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Narodima, Muhamed Šaćirbegović, jedan od najglasnijih medijskih zagovornika bosanske stvari tokom rata juče je pred federalnim sudom u New Yorku, u pokušaju da ospori nalog za izručenje u domovinu - rekao da su optužbe protiv njega, koje ga terete za nezakonito prisvajanje više od 2,4 miliona dolara, lansirali njegovi politički neprijatelji. On je, kaže, iznenadjen što su takve optužbe protiv njega potekle iz BiH, s obzirom na to koliko je tužiocima u toj zemlji pomagao u gonjenju ratnih zločinaca.

Branilac gospodina Šaćirbegovića, Cherif Bassiouni: Mi smo uvjereni da se radi o političkoj motivaciji da se on diskreditira time što će se protiv njega voditi istraga što, navodno, nije prijavio sva sredstva koja je dobijao i rasporedjivao kao ambasador u UN. Medjutim, stvar je u tome da je prilično problematična činjenica da on nikada nije bio optužen za utaju. On nikada ni za šta nije bio optužen. Radi se samo o istrazi koja se vodi u Bosni i Hercegovini i zašto bi njega Amerika izručivala kad ne postoji djelo za koje se može biti izručen, posebno što je on američki državljanin, a ni Bosna i Hercegovina ne izručuje svoje gradjane Sjedinjenim Državama.

Bosanska vlada optužila je Šaćirbegovića za kradju više od 2,4 miliona dolara, od čega, kako se navodi, milion i 800 od bosanskog Ministarstva za investicije iviše od 600 hiljada dolara sa računa Misije BiH pri Ujedinjenim Narodima. On tvrdi da se radi o politički motiviranoj optužbi da bi se spriječili njegovi napori da se odgovornost za ratne zločine u BiH proširi i na neke američke saveznike.

Njegov branilac, Cherif Bassiouni, kaže da vjeruje da će sud uvažiti njihove argumente da ovo nije slučaj za ekstradiciju.

XS
SM
MD
LG