Linkovi

Za irsko predsjedništvo Evropskom Unijom Balkan ostaje važan prioritet - 2003-12-24


Za nastupajuće irsko predsjedništvo EU će odnosi sa Balkanom ostati "važan proritet", objavljeno je u Briselu, pred zaključenje rada Unije u ovoj godini.

Kaže se tako da će Irska tokom narednih šest mjeseci nastojati unaprijediti već postignut napredak u približavanju Balkana Europi, posebno progres učinjen tokom godine na izmaku, a na temeljima junskog samita u Solunu.

Irsko Predsjedništvo će "usko suradjivati" sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Srbjom i Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom, u pravcu njihove pune integracije u europsku asocijaciju država. "Medjutim, progres u tom pravcu će ovisiti prvenstveno od zemalja regiona i njihove suradnje sa Unijom", upozorava se iz Bruxellesa.

Podsjeća se da da bi do zaključenja irskog predsjedništva trebali biti okončani svi poslovi na 16 prigovora Europske komisije zvaničnom Sarajevu, kako bi u drugoj polovini godine mogli otpočeti pregovori o obliku Sporazuma o stabilizaciji i pridruzzivanju zemlje Uniji.

Uz ovo, tokom proljeća se očekuje i Komisijin odgovor na zahtjev Hrvatske da se kao ravnopravna članica primi u "europsku porodicu".

Kada je riječ o europskoj odbrani isigurnosti, Irci objavljuju da su otpočele pripreme za preuzimanje vojne misije u Bosni i Hercegovini iz ruku Sjevernoatlantskog saveza, naglašavajući važnost angažovanja na područjima od posebnog interesa za Uniju. Podsjeća se da će SFOR do polovine naredne godine smanjiti svoje prisustvo na ko 7000 vojnika, do kada će biti i odlučeno kada cjelokupnu misiju predati u ruke Europljanima.

Uz to, za irsko predsjedništvo je ne manje važno sudjelovanje u policijskim misijama u Bosni i Hercegovini i u Makedoniji, koje se nazivaju post- konfliktnim društvima, koja trebaju pomoć u policiji i ponovnoj uspostavi vladavine zakona i izgradnji civilnih vlasti.

XS
SM
MD
LG