Linkovi

Proslava Božića - 2003-12-24


Krišćani širom svijeta se pripremaju za proslavu Božića, ili već slave rodjenje Isusa Krista, kojeg krišćani smatraju princom mira. Predsjednik Bush je u svojoj godišnjoj božićnoj poruci pozvao amerikakce da se ponovo posvete pružanju pomoći onima u nevolji.

U Rimu je papa Ivana Pavao na ponoćki sa hiljadama hodočasnika iz cijelog svijeta. Više od hiljadu ljudi okupilo se i na trgu Jaslica u Betlehemu, da bi vidjeli redovnu božićnu procesiju ka crkvi Svetog Rodjenja. Medju gostima je bio i Latinski Patrijarh iz Jerusalema, Michael Sabbah, najviši katolički zvaničnik na Srednjem Istoku. On je pred dolazak u mjesto Isusovog rodjenja rekao kako je ovogodišnja božićna poruka, poruka nade i duhovne snage uprkos svim preprekama koje uzdižu na putu ka miru.

Palestinska uprava ove godine, nije mogla - kako je rečeno - platiti 100 hiljada dolara vrijedne dekoracije, kako je to uvijek do sada činila, pa su lokalni zvaničnici sami prikupili desetak hiljada dolara za tu svrhu.

Američki vojnici u Iraku su, dok vi ovo gledate, već uveliko proslavili Božić. Ipak, da pogledamo kako su oni, u ratnim uslovima i stalno izloženi napadima pobunjenika, odlučili da dekorišu kantinu u kojoj će imati božićnu večeru. Za mnoge od njih ovo je prvi Božić koji neće provesti sa svojim porodicama.

Za razliku od kolega u Iraku, američke trupe u Kabulu imaju bijeli, snježni Božić. Juče je u afganistanskom glavnom gradu pao prvi snijeg ove sezone. Vidite jednu od redovnih patrola koje pripadnici 45. pješadijske brigade američke nacionalne garde obavljaju u okolini Kabula. Atmosfera je opuštena i vojnici se šale sa lokalnim stanovništvom, ali znaju da moraju uvijek biti na oprezu.

XS
SM
MD
LG