Linkovi

Evropske reakcije na otkrivanje kravljeg ludila u Americi - 2003-12-24


Europski potrošači mesa mogu biti mirni na vijest o otkrivanju prvog slučaja "ludih krava" u Americi, današnja je poruka europskog komesara David Byrne, zaduženog za brigu o zaštiti potrošača. Visoki dužnosnik Komisije potvrdjuje tako da je EU još od oktobra 1999. godine uvela zabranu "kritičnih" kategorija govedine iz Amerike- mesa koje bi moglo biti prenosnik opasne bolesti.

Europljani se ovom prilokom prisjećaju starih prigovora američkoj stočarskoj industriji zbog korištenja hormona rasta na govedima, što je, prema europskim ekspertima, razlog ranijem svrstavanju Amerike u kategoriju rizičnih zemalja.

"Ovakva procjena rizika se pokazala kao tačna u predvidjanju postojanja kravljeg ludila i u zemljama, poput Japana i Kanade, koje prvobitno nisu bile ishodište bolesti", rekao je komesar Byrne.

Zvaničnici Unije naglašavaju da će razvoj situacije u Americi biti "veoma pažljivo promatran"- za sada, bez odluke o potpunoj zabrani uvoza američke govedine.

Dok se uzorci mesa sa sumnjivih krava podvrgavaju ekspernoj istrazi u Velikoj Britaniji, koja ima najdužu "neslavnu tradicuju" i više od 140 smrtnih slučajeva izazvanih kravljim ludilom, svijetom se kao požar se širi strah od američke govedine.

Nakon nekoliko azijskih zemalja, u trgovinskim predstavništvima Južne Amerike, Ukrajine i Rusije u Briselu je potvrdjeno da su i ove zemlje uvele zabranu na uvoz govedjeg mesa iz Amerike.

XS
SM
MD
LG