Linkovi

Većina amerikanaca pozitivno ocjenjuje rad predsjednika Busha - 2003-12-23


Najnovije istraživanje javnog mnijenja kojeg su kasno sinoć objavili Washington Post i ABC News, pokazuje da je 59 procenata ispitanika generalno pozitivno ocjenjuje rad i rezultate predsjednika Busha, što je najveći procenat podrške koju je on dobio od augusta mjeseca. 51 procenat anketiranih odobrava njegovo vodjenje ekonomije, što je najveći procenat od aprila mjeseca. 60 procenata odobrava način na koji gospodin Bush vodi situaciju u vezi sa Irakom, za razliku od 48 procenata koliko je takav stav imalo prije samo mjesec dana.

Medjutim, predsjednik ne stoji tako dobro u očima američke javnosti kada se radi o domaćim pitanjima, jer, na primjer, 56 procenata anketiranih ne odobrava njegovu politiku u vezi sa zdravstvenim osiguranjem.

U medjuvremenu je američki apelacioni sud potvrdio kaznu od 37 mjeseci zatvora za čovjeka koji je sugerirao da je neko trebao predsjednika Busha politi benzinom i zapaliti 2001. godine. Richard Humphreys je osudjen prošle godine za prijetnju da će povrijediti ili ubiti predsjendika. On se žalio na presudu rekavši da je njegov komentar bio proricanje i prema tome zaštićeno ustavnim pravom na slobodu govora.

Jučer je Osmi američki apelacioni sud u St. Louisu u Missouriju potvrdio presudu i 51-no godišnjem Humphreysu naredio da odsluži dosudjeno vrijeme u federalnom medicinskom centru. Sud je, naime, našao da on pati od mentalne bolesti.

XS
SM
MD
LG