Linkovi

Biometrička potvrda identiteta putnika - 2003-12-23


Nedugo nakon što su Sjedinjene Države sa žutog na narandžasto podigle kod koji odražava nivo opasnosti koja može uslijediti usljed mogućnosti od terorističkog napada, američko Ministarstvo za unutarnju sigurnost je objavilo nove mjere kako bi pojačalo sigurnost američkih građana i posjetitelja. Ova odluka će utjecati na 26 miliona posjetitelja godišnje kojima je potrebna viza za ulazak u Sjedinjene Države.

Asa Hutchinson, zamjenik ministra za sigurnost granica i prijevoz objelodanio je nove procedure izlaska i ulaska u zemlju u okviru programa pod naslovom US VISIT u Nacionalnom centru za strane novinare u Washingtonu.

Hutchinson: Sjedinjene Države žele da i dalje budu dobar domaćin. Bez obzira da li se radi o stranim studentima, međunarodnim poslovnim putnicima ili turistima, mi želimo da budemo mjesto koje nastavlja pružati dobrodošlicu tim međunarodnim partnerima.

Program će započeti 5. januara 2004 godine na 115 američkih aerodroma. Uz standarne informacije koja se prikupljaju od posjetitelja, novim programom se potvrđuje identitet posjetitelja i usklađenost vize i imigracione politike. Svi podaci će biti sačuvani kao dio baze podataka putnika. U prvoj fazi će uključivati skeniranje otisaka prstiju i fotografiranje međunarodnih posjetitelja koji imaju vize.

Hutchinson: Biće digitalno skeniranje otisaka prstiju i fotografiranje. Po prvi put u istoriji, bit ćemo u mogućnosti da biometrički potvrdimo identitet nosioca vize u Sjedinjenim Državama. Ovo će biti urađeno na primjeran način.

Pribavljena informacija se onda uspoređuje sa bazom podataka i ukoliko je sve u redu, oni će biti dobrodošli u Sjedinjene Države. Sljedeći put kada oni stignu u Sjedinjene Države , baza podataka će pokazati da je on čest putnik. Na izlazu iz zemlje, posjetiteljima će se skenirati njihova viza ili pasoš i ponoviti uzimanje otisaka prstiju bez korištenja tinte. Ovaj sistem će biti primjenjen na sve posjetitelje kojima treba viza za ulazak u Sjedinjene Države. Posjetitelji iz zemalja kojima ne treba viza za ulazak u Sjedinjene Države neće prolaziti ovu proceduru, ali će vjerovatno morati proći biometričko očitavanje pasoša.

Hutchinson: Sistem je napravljen tako da nas zaštiti od terorista i to je njegova namjena. Ljudi koji se nalaze na listi su oni za koje obavještajne zajednice, u medjunarodnom smilsu, smatraju da su povezani sa terorizmom, što ih stavlja u rizičnu poziciju.

Američki zvaničnici kažu da će biti u mogućnosti da na namanju moguću mjeru smanje uznemiravanja i nadaju se da će posjetitelji razumjeti neophodnost procesa. Nove mjere će na granicama biti postepeno uvedene tokom 2005 i 2006 godine.

XS
SM
MD
LG