Linkovi

Program nagrada za informacije koje se tiču terorisitčkih aktivnosti u BiH - 2003-12-23


Američki ministar obrane Rumsfeld je uspostavio ovaj program. On se naziva Program nagrada DOD-a, što je skraćenica program dodjela nagrada Američkog ministarstva odbrane, oformljen je u svrhu borbe protiv terorizma. U osnovi ovim programom se nude nagrade za osobe koje bi vladi Sjedinjenih Američkih Država pružile informacije koje se tiču terorističkog naoružanja ili aktivnosti. U BiH ovaj program je započet jučer, 22. decembra. On uključuje reklamiranje uz pomoć radio i TV spotova i reklamnih panoa širom zemlje. Lokalno stanovništvo može nazvati naznačeni broj telefona i dati naznake koje bi dovele do inforamcija i oduzimanja teroristčkog naoružanju ili hvatanja osoba. Onima koji pruže ovakle vrste informacije zagarantirano je da njihov identitet neće biti objelodanjen.

VOA: Na pitanje za kojim vrstama informacija traga američka vlada u BiH, Diane Burt odgovara:

Možete nazvati i kazati da ste primjetili neobično ponašanje susjeda ili nekog ko je doselio u susjedstvo, kada dolaze i odlaze različiti osobe, kada u susjedstvu primjetite da ima naoružanja. Tragamo za takvim vrstama informacija, kako bi ih mogli provjeriti i ukloniti tu opasnost iz zajednice.

Što se tiče dodjele novčane nagrade, glasnogovornica Burt kaže:

U zavisnosti od slučaja do slučaja dodjlejuju se novčane nagrade, odnosno u odnosu na ono što je zaplijenjeno, da li je to ogromna količina naoružanja ili je to osoba od velikog interesa kao što je Osama bin Laden na primjer. U okviru istog programa Sjedinjene Američke Države nude nagradu od 25 miliona dolara za njegovo hvatanje. Postoji čitav niz nagrada u ovisnosti od toga koja vrsta i vrijednost informacije se ponudi i rizik koji ta osoba na sebe preuzima.

Radi se o vladinom projektu koji će uvijek ovdje biti kako bi pomogao građanima BiH. Mislim da će dugo trajati i ne bih mogla govoriti o tačnom datumu okončanaja ovog programa.

Na kraju evo i broja na koji se mogu prijaviti sumnjive aktivnosti u BiH zamjenu za nagradu koju nudi američka vlada: 33 49 49 49.

XS
SM
MD
LG