Linkovi

Sudjenje ubicama Zorana Djindjića u Beogradu - 2003-12-23


Sudjenje u vezi sa ubistvom Zorana Djindjića nastavilo se danas, a na optuženičkoj klupi se nalazi 21 od 36 optuženih članova kriminalnih bandi i pripadnika elitnih jedinica policije bivšeg režima. Sudjenje je prekinuto juče nakon prigovora zbog neregularnih izmjena u optužnicama i navodnog pokušaja tužioca da se nagodi sa nekim od optuženih. Jedan od advokata odbrane, Nenad Vukasović:

Ne znam hoće li zahtjev za izuzećem tužioca biti prihvaćen. Najbolje da sačekamo odluku Sudskog veća. Ali, borba je tek počela.

Ukupno 36 optuženih gangstera i pripadnika specijalnih policijskih odreda optuženo je da je djelovalo u okviru zločinačke organizovane grupe sa ciljem da se zbaci Djindjić i na vlast ponovo dovede tvrda nacionalistička struja Slobodana Miloševića.

Branioci traže da se slučaj zavjere za ubistvo Djindjića razdvoji od drugih tačaka pojedinačnih optužnica, za druga ubistva, pljačke, silovanaja i druga djela koje su počinili i u Srbiji i u BiH i na Kosovu.., a koji su pridodati nakon višemjesečne istrage započete nakon Djindjićeve smrti.

Za ovo sudjenje angažiran je veliki broj branilaca i očekuje se da će dobar dio vremena biti potrošen na pitanja pravne procedure i advokatskih nadmudrivanja. Zato se ono smatra ključnim testom novog srbijanskog pravosudnog sistema, reformiranog nakon obaranja režimaSlobodana Miloševića.

XS
SM
MD
LG