Linkovi

Amerika i dalje na oprezu - 2003-12-23


Policija u Dalasu, savezna država Texas, angažirala je sve svoje snage da bi kontrolom pokrila sve potencijalne opasne tačke u gradu. Stanovništvo, medjutim, prkosno, tvrdi da im pojačani stepen pripravnosti neće pokvariti zadovoljstvo božićne kupovine.

Mislim da treba samo držati otvorenim oči i uši, ali mijenjati način života zaista nema smisla.

Mislim da ćemo samo nastaviti da uživamo i kod kuće i napolju i da radimo ono što se za praznik inače radi.., kažu dvojeslučajno anketiranih kupaca u jednoj robnoj kući u Dalasu.

Postoje, medjutim, mjesta na kojima je opasnost od potencijalnog terorističkog napada veća nego na ostalima, a i posljedice bi bile mnogo opasnije...

Jedno od njih je i nuklearna centrala u Oak Ridge-u, čiji predstavnik kaže da su mjere sigurnosti oko ovog pogona maksimalno pojačane..

Ljudi koji rade u službi poput ove shvataju da mi imamo specijalan status i posebnu odgovornost u vezi sa sigurnošću. Bivali smo mi već u ovakvim situacijama i pripremni smo da opet prodjemo kroz takvo što,kaže predstavnik elektrane.

Ovdje u Washingtonu, policija i služba sigurnosti javnog transporta nastoje da uvjere putnike da je javni prevoz siguran, patrolirajući putničkim stanicama.

U New Yorku je na ulicama na stotine vanredno angažiranih policajaca, ali to ne ometa nikoga.

Došli smo iz Pensilvanije. Prvo smo htjeli da odustanemo, ali ako će nas oni natjerati da mijenjamo i svoju volju, onda oni i pobjedjuju, dakle - nema smisla odustajati od bilo čega, zaključuje ovaj mladić iz Pensilvanije.

XS
SM
MD
LG