Linkovi

PILULA JUTRO POSLIJE - 2003-12-23


Panel Ureda za hranu i ljekove Sjedinjenih Država je preporučio da se kontraceptivne pilule za hitno spriječavanje neželjene trudnoće ženama može prodavati bez lječničkog recepta. Medjutim, prije donošenja odluke medju članovima panela je došlo do jako izraženog neslaganja oko toga da li ova tzv. jutro poslije pilula predstavlja odredjeni oblik abortusa i hoće li time što je široko dostupna povećati sexualni promiskuitet. FDA, Panel Ureda za hranu i ljekove je glasao 23 naprema 4 u korist puštanja tzv. pilula jutro poslije u redovnu prodaju, kao i običan drugi aspirin. Označene na američkom tržištu kao plan B, te pilule mogu spriječiti neželjenu trudnoću i do 72 sata nakon seksualnog odnosa. Doktorica Vivian Dickerson je u svom obraćanju učesnicima FDA panela rekla da ova pilule ženama daju više opcija.

Doktorica Dickerson je također dodala da ukoliko zaista postoji opredjeljenje da se u Sjedinjenim državama smanji broj neželjenih trudnoća i broj abortusa, onda to treba i dokazati tako što će ovo hitno kontraceptivno sredstvo biti pušteno u redovnu prodaju.

Pilula koristi oblik sintetičkog hormona progestina da blokira ovulaciju i oplodnju jajašca. Oni koji su u panelu FDA bili protiv, kao Judy Brown, tvrde da korištenje pilula povećava broj abortusa.

Prema riječima Judy Brown hitna kontracepcija prije svega nije kontracepcija. Takozvana hitna kontracepcija može biti definirana,prema mišljenju gospođe Brown, kao odbacivanje dijete prije nego se primi. Ljudsko biće počinje začećem, kaže ona a ne usadjivanjem. Nakon preporuke panela, Ured za hranu i droge uskoro treba da donese konačnu odluku.

XS
SM
MD
LG