Linkovi

Benjamin Thorp: Osoba uhapšena u Travniku nalazi se u osiguranom SFOR-ovom objektu - 2003-12-23


Osoba koju je SFOR uhapsio u Travniku u nedjelju pola sata iza ponoći nalazi se u “osiguranom SFOR-ovom objektu” radi daljnje istrage, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik SFOR-a Benjamin Thorp.

Zbog istrage, Thorp nije mogao reći ništa o djelatnosti osumnjičenig niti o materijalu koji je uzet iz njegovog stana. Čak nije ni potvrđeno da se radi o Mohamedu Zitouniju Perendi, rođenom 1972. godine u Alžiru, a nastanjenom u Travniku.

Također nije bilo govor o konkretnim aktivnostima osumnjičenog, odnosno da li je riječ o terorizmu ili nečemu drugom već da je riječ o sumnjičenju za učešće u aktivnostima koje su u suprotnosti sa Daytonskim sporazumom i da samim tim predstavljaju prijetnju sigurnosti i stabilnosti BiH.

Odgovarajući na pitanje da li je ova operacija hapšenja povezana sa drugim operacijama koje je SFOR nedavno izveo u regionu Travnika, glasnogovornik SFOR-a je kazao da ne želi govoriti šta stoji iza svih tih operacija kako ne bi ugrozio buduće akcije.

Thorp je odgovorio negativno na pitanje da li osumnjičeni ima direktan kontakt sa svojom porodicom ili advokatom.

XS
SM
MD
LG