Linkovi

Safet Durgutija na listu osoba povazanih sa al-Qaidom - 2003-12-23


Danas su vlade Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije od UN-ovog Komiteta za Sankcije 1267 zatražile da registrira da je nevladina organizacija Vezir iz Travnika samo drugo ime za već registriranu organizaciju Al-Haramain-Bosnia. Pored toga, od Komiteta je zatraženo da ime Safeta Durgutija, predstavnika te organizacije, stavi na listu osoba i organizacije povezanih sa al-Qaidom, koje podliježu medjunarodnim sankcijama prema rezolucijama Komiteta, broj 1256, 1333 i 1390. Osim toga Sjedinjene Države označavaju kompaniju Hochburg AG kao sinonim za BA Taqwa. Ba Taqwa je od strane Sjedinjenih Država dodata Komitetu UN-a 1267 za Sankcije u 2002 godini jer Youssef Nada, koji je posebno označen kao globalni terorista, kontrolira interes u BA Taqwa. Youssef Nada kontrolira i interes i likvidnost Hochburg AG. Evo više podataka o organizaciji Vezir i Safetu Durgutiju: 13 marta 2002., UN-ov Komitet za Sankcije 1267 označio je bosansku ispostavu Al-Haramain-a saudijske dobrotvorne organizacije - kao organizaciju koja je u vezi sa al-Qaidom, te tako podliježe sankcijama Komiteta, broj 1256, 1333 i 1390. Prijava te bosanske ispostave Al Haramain-a Komitetu za sankcije izvršena je zajednički, od strane vlada Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

Ujedno, vlada Sjedinjenih Država je Al-Haramain-Sarajevo, 11 marta 2002. godine stavila i na listu organizacija podložnih američkom izvršnom nalogu 13224 o zamrzavanju imovine organizacija povezanih sa terorizmom. Vlada Sjedinjenih Država ima imformacije koje ukazuju da je Al-Haramain nastavio svoje djelovanje u Travniku, pod novim imenom Vezir. Nakon što su bosanski ogranci Al-Haramain-a stavljeni na listu u martu 2002, zvaničnici te organizacije su prekinuli djelovanje u Bosni.

Zvaničnici u Bosni i hercegovini su ubijedili visoke zvaničnike matične organizacije da ponovo pokrenu organzaciju u BiH, pod drugim imenom, u Travniku. Nova nevladina organizacija Vezir, osnovana je u maju 2003. godine i odredjeno joj je rukovodstvo i mandat.

Vezir je svoje sjedište locirao u poslovnom prostoru ranije korištenom od strane Al-Haramain-a. Ministarstvo pravosudja i uprave Centralnobosanskog Kantona registriralo je Vezir 11. juna 2003. godine, kao društvo za sport, kulturu i prosvjetu. Njihov ured je zvanično otvoren početkom augusta iste godine. Safet Durguti je imenovan za predstavnika Vezira. U svu legalnu, bankovnu i registracionu dokumentaciju i Vezira i Al-Haramaina umješnao je Durgutijevo ime.

XS
SM
MD
LG