Linkovi

Počelo sudjenje optuženicima za ubojstvo Zorana Djindjića - 2003-12-22


Suđenje trideset šestorici lica optuženih u vezi sa atentatom na prozapadno orijentisanog srbijanskog premijera Zorana Đinđića počelo je danas u Beogradu.

Posmatrači kažu da je ovo sudjenje pravi test za srbijansko pravosudje koje je upravo u procesu reforme nakon godina rada pod autokratskom vladavinom Slobodana Miloševića.

U sudnicu je uveden 21 optuženi, dok se preostalih 15 nalazi u bjekstvu i njima će se suditi u otsutnosti. Među bjeguncima je i bivši komandant paramilitarnih jedinica Milorad Luković, zvani Legija, za kojeg tužilaštvo tvrdi da je pomno planirao ubistvo Zorana Đinđića.

Srbijanski zvaničnici kažu da je ubistvo premijera Đinđića bilo dio zavjere vođa organizovanog kriminala sa ciljem da se sruši prozapadna i za reforme opredijeljena vlada, a na vlast vrati tvrda linija.

Od prisutnih, prvooptuženi je Zvezdan Jovanović koji je optužen za direktno izvršavanje atentata.

Nedugo nakon otvaranja rasprave sudija je prekinuo sudjenje i odložio rad do sutra. Advokati odbrane su, naime tražili još vremena da se pripreme.

Gospodin Đinđić je ubijen snajperskim metkom u martu mjesecu ispred sjedišta srbijanske vlade, istog onog dana kad je kretao da potpiše zakonsku mjeru za borbu protiv organiziranog kriminala.

Harizmatični, na zapadu školovani, prvi srbijanski demokratski lider za 50 godina, imao je mnogo pristalica, ali i mnogo ljutih neprijatelja, najviše medju nacionalistima koji mu nisu oprostili što je Miloševića izručio u Hag.

Njegova tragična smrt blokirala je napore za uvodjenje ekonomskih i političkih reformi u Srbiji, a sudjenje njegovim ubicama počinje uoči izbora u Srbiji na kojima najviše šansi imaju njegovi najveći neprijatelji.

XS
SM
MD
LG