Linkovi

Upozorenje za debele - 2003-12-22


U ovo praznično vrijeme, po običaju u Sjedinjenim Državama se jede više nego obično, a za one već debele, kojih ovdje ima jako mnogo, to je i upozorenje da se čuvaju, jednako kao i one koji još nisu udebljali da ih ne zatekne ista sudbina. Oni koji su već debeli sve češće se u Sjedinjenim Državama toga pokušavaju riješiti priličito radikalnom operacijom koja naprosto zašije stomak pacijenta.

Lječnici kažu da se najveći dio stomaka odstrani i ostavi tek stomak veličine kašike. Ukoliko pacijent pojede više dobije nagon za povraćanjem. U ovoj godini se milion ljudi podvrglo takvoj operaciji. Rizik je 1 naprema 200 hiljada da dodje do komplikacija koje mogu dovesti do smrti.

Medjutim za one izrazito otežale, kojima dijeta ne pomaže operacija se smatra kao nešto što može izmjeniti život i što vrijedi rizika. Većina predebelih ne mogu raditi, voziti automobile, a neki čak ni hodati.

U Sjedinjenim Državama je najveći procenat debelih na cijelom svijetu, a kolika je navala za operacijama najbolje pokazuje lista za glavnu bolnicu u San Antoniju koja se tim operacijama bavi i na kojoj pacijenti čekaju tri godine da dodju nared da se uz cijenu od 5 hiljada dolara pokušaju vratiti u svijet kojeg su neoprezno napustili konzumirajući prevelike količine hrane.

XS
SM
MD
LG