Linkovi

Amerika u visokoj pripravnosti - 2003-12-22


Pojačani stepen pripravnosti automatski je doveo do oštrijih kontrola u javnim objektima, od aerodroma do trgovačkih centara. Saobraćajne patrole su takodje rigorozne. Stepen pripravnosti je podignut za jedan stepen, od žutog ka narandžastom, što je četvrti nivo na skali od pet. To znači da su Amerikanci pod visokom pripravnošću upravo u vrijeme božićnih praznika. Ministar za unutrašnju sigurnost, Tom Ridge, objavio je zvanično saopštenje o tome. Tom prilikom on je od Amerikanaca zatražio da ne paniče, ali da - kako je rekao - u svemu tome budu razumni. Putnici na aerodromima su mahom strpljivi, znajući da je i sto lažnih uzbuna bolje nego jedna s razlogom.

Osjećam se malo nervoznom, gledajući uokolo i vidjajući stražare na svakom koraku; to malo usporava proces, ali vrijedi..., kaže putnica Kambua Steele. Bilo je i drugačijih gledanja, ali bez previše uzbudjivanja.

Mislim, ja jesam za svaku dodatnu mjeru sigurnosti koju oni sad uvedu, ako ništa drugo to smanjuje šanse da neko nešto unese na avion, ali ja ne mislim da to išta može spriječiti, zaključuje Tom Dennis. Značajnu dozu frustracije pokazuju, medjutim, gradski oci i drugi zvaničnici:

Tužna je činjenica što nas naše najveće vrijednosti, naša raznolikost, pozicija u finansijskom centru svijeta - ustvari prave najvećim žrtvama i ciljevima onih koji bi da unište naš način života. Ne možemo i nećemo da prestanemo da živimo na naš način. To bi teroristima dalo pobjedu koju nikako ne zaslužuju, kaže gradonačelnik New Yorka Mike Bloomberg.

To je veoma frustrirajuće i vodi ka obaranju morala, jer pred javnost sa ovakvim upozorenjima ne možeš ići vječno. Javnost kaže: Opet Kukate!. A ništa se ne dogadja ..., kaže na kraju , Jack Cloonan, umirovljeni agent CIA.

XS
SM
MD
LG