Linkovi

Karadžić i Mladić se već osam godina kriju od pravde - 2003-12-19


Sadam Husein je, poslije nekoliko mjeseci potrage uhapšen, a Radovan Karadžić i Ratko Mladić već osam godina "vuku medjunarodnu pravdu za nos", konstatiraju danas neki od europskih medija.

Ističući da je bivšeg lidera bosanskih Srba i njegovog vojnog komandanta Haški sud optužio da su u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini stajali iza najvećeg masakra počinjenog u Europi poslije Drugog svjetskog rata, radio Europa 1, navodi mišljenje analitičara iz Medjunardne krizne grupe.

Po njima, hapšenje Sadama Huseina je još jednom potvrdilo da to što su Karadžić i Mladić i dalje na slobodi nije posljedica vojnih slabosti, nego "nedostatka političke volje medjunarodne zajednice".

"U Bosni i Hercegovini je oko 12.000 vojnika SFOR, koji, pored ostalog, imaju zadatak da uhapse tu dvojicu haških optuženika. U Iraku je više od 200.000 vojnika koalicije, čji je prvi i najznačajniji zadatak bio da uhapse bivšeg diktatora", navodi taj radio i mišljenje europskog diplomate koji je želio ostati anoniman.

"Sadam Husein je", dodao je taj diplomata, "bar za dio iračke populacije, bio omraženi diktator i oni su bili spremni da ga izdaju. Karadžić i Mladić su, naprotiv, za najveći broj Srba i u Srbiji i Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini 'heroji' i oni ih kriju."

Prema komentaru radija France-info, tražiti Ratka Mladića u Srbiji potpuni je promašaj, a to da snage SFOR do sada nisu našle pouzdanu informaciju gdje se dvojica optuženih za ratne zločine i genocid kriju, pokazuje nekompetentnost medjunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini. Taj radio zamjera i glavnom tužitelju Haškog suda, Carli del Ponte, što "nasjeda glasinama" i stalno ponavlja da zna gdje se nalaze Mladić i Karadžić, ali taj pritisak, očigledno, ne pomaže.

Podsječajući da je prva "operacija u srpskom entitetu", označena kao pokušaj hapšenja optuženih, kad je šaka policajaca opkolila kuću jednog popa u Bijeljini, bila "maskarada", taj radio ukazuje i na probleme oko hapšenja "živih optuženika".

Za Sadama je naredba bila "živ ili mrtav", za Karadžića samo "živ", kaže taj radio i dodaje izjavu jednog vojnog eksperta: "Da je zahtjev 'živ ili mrtav' imali bi smo ga sutra, ali 'samo živ' nameće niz problema".

XS
SM
MD
LG