Linkovi

Nade za Kipar - 2003-12-19


Kiparski Turci su izašli na glasanje 14. decembra kako bi izabrali vlastiti parlament. Glasnogovornik američkog State Departmenta Richard Boucher je rekao da rezultati glasanja predstavljaju dobru vijest za Kiprane.

Glasanjem u nedjelju kiparski Turci su izrazili svoju želju za sveobuhvatnim rješenjem kiparskog pitanja koje bi im omogućilo da se 1. maja zajedno kiparskim Grcima pridruže Evropskoj uniji. Partija koja se zalaže za iznalaženje rješenja osvojila je na izborima najveći broj glasova i više od polovine ukupnog broja glasača podržalo je kandidate koji se zalažu za sveobuhvatno rješenje o kojem bi se Kiprani izjasnili na referendumu organizovanom prije maja mjeseca.

Od 1974. god. Kipar je podijeljen na dva dijela. Dvije trećine otoka nalazi se pod kontrolom vlade dok kiparski Turci kontrolišu jednu trećinu otoka. Vlada Kipra, nezvanično nazvana vladom Južnog Kipra priznata je od strane svih zemalja osim od Turske. Ujedinjene nacije pokušavaju posredovati u postizanju dogovora između kiparskih Grka i kiparskih Turaka koji bi donio jedinstvo, sigurnost i poštivanje ljudskih prava svih stanovnika otoka. Kiparski Grci žele slobodu kretanja, vraćanje oduzete imovine i povrat teritorija. Kiparski Turci žele visok stepen autonomije, sigurnosne garancije i političku jednakost zajednica kiparskih Turaka i kiparskih Grka.

U novembru mjesecu 2002. god. generalni sekretar UN-a Kofi Annan obznanio je plan za rješavanje kiparskog problema. Planom koji je pretrpio nekoliko revizija predviđa se da bi Kipar bio otok sa dvije odvojene zajednice ali sa jednom državnom vladom.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je rekao da je vrijeme da kiparski Grci i kiparski Turci ovaj plan sprovedu u praksu.

Sjedinjene države će nastaviti da se zalažu za pravedno i održivo rješenje problema dugotrajne podvojenosti otoka, rješenje bazirano na mirovnom planu generalnog sekretara UN-a Kofi Annana. Mi se nadamo da će želja kiparskih Turaka biti nagrađena brzim nastavkom pregovora kojima posreduju Ujedinjene nacije, rekao je Richard Boucher.

Kao što je to istakao ambasador Sjedinjenih država na Kipru Michael Klosson, izbor koji stoji pred Kiprom nije između plana Kofija Annana i nekog hipotetičkog tzv boljeg plana onog koji još nije ni smišljen. Izbor je između pregovora o planu Kofija Annana i ne rješavanja problema u skoroj budućnosti.

XS
SM
MD
LG