Linkovi

Danas objavljen video zapis svjedočenja generala Clarka u Hagu - 2003-12-19


Umirovljeni general i jedan od demokratskih predsjedničkih kandidata, Wesley Clark, svjedočio je, početkom ove nedjelje, kao svjedok optužbe pred medjunarodnim Tribunalom u Hagu na sudjenju Slobodanu Miloševiću. Video zapis njegovog svjedočenja objavljen je danas, nakon što je pregledan od strane State Departmenta, kao što je praksa kada se radi o svjedočenju ljudi koji su radili na poslovima od interesa za sigurnost Sjedinjenih Država. Sljede dijelovi iz svjedočenja generala Clarka koji se tiču odnosa Miloševića i rukovodstva bosanskih Srba tokom rata...

Ovo svjedočenje se dogadjalo u ključnim trenucima za tim tužilaštva koji ima još samo 15 radnih dana na raspolaganju da zaokruži slučaj protiv Miloševića, nakon čega počinje faza iznošenja odbrane. Tužioci tvrde da je svjedočenje generala Clarka do sada najdirektniji dokaz o tome da je Milošević unaprijed znao za namjeru da se u Srebrenici likvidira veći broj Bošnjaka. Radi se o sjećanju generala Clarka na razgovor sa Miloševićem u Beogradu, mjesec dana nakon tragičnih dešavanja u Srebrenici. Tada je Milošević bio predsjednik Srbije, ali je američkom generalu rekao da on može govoriti i u ime bosanskih Srba.

Evo šta je Wesley Clark, nakon što se zakleo da će govoriti istinu, odgovorio na pitanje tužioca Geoffrey Nice-a.

Da li je jedna od tema bila i to ko treba da zastupa bosanske Srbe u pregovorima o miru, i - ako jeste - kakva je bila reakcija optuženog, upitao je tužilac.

Pitali smo ga, rekao je gospodin Clark, da li treba da se dogovaramo s njim ili sa bosanskim Srbima. Predsjednik Milošević je odgovorio: Sa mnom, naravno! Kasnije kad smo nastavili razgovore pitali smo ga zašto treba da pregovaramo s njim, jer on je ipak predsjednik druge države...Osnovni razlog je bio taj, što nam je i rekao, to što je on imao realan uticaj na bosanske Srbe.

Pitali smo zatim: gospodine predsjedniče, kažete da imate ogroman uticaj na bosanske Srbe, kako je moguće, ako zaista imate takav uticaj, to da ste dozvolili generalu Mladiću da poubija tolike ljude u Srebrenici. Pogledao me je i zastao na trenutak. Znate, generale Clark, rekao je, ja sam Mladića upozoravao da to ne čini, ali me on nije slušao. Meni je, nastavlja general Clark, bilo sasvim jasno šta on odgovara. On je govorio da nije znao o tome unaprijed, a opet je išao tankom linijom - govoreći da je dovoljno moćan, dovoljno uticajan da je to znao, a nastojeći istovremeno da se opere od odgovornosti što ništa nije uradio da bi to spriječio.

Sudjenje Slobodanu Miloševiću nastavlja se 13 februara, nakon božićnih i novogodišnjih praznika.

XS
SM
MD
LG