Linkovi

Izlazi čovjek koji je 1981. godine pokušao ubiti  Ronalda Reagana - 2003-12-19


Čovjeku koji je 1981. godine pokušao ubiti bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, bit će po prvi puta dozvoljeno da napusti psihijatrijsku bolnicu u pratnji samo svojih roditelja. Jedan američki sudija je donio ovakvu odluku usprkos protivljenju obitelji bivšeg predsjednika, i mnogih saveznih zvaničnika.

Predsjednik Reagan se smiješi i maše prema kamerama, a onda pucnji...

Predsjednik i njegov predstavnik za štampu, James Brady, pogodjeni su mecima. Kao posljedica toga, gospodin Brady je doživotno obogaljen. John Hinckley, čovjek koji je ispalio hice, nikada medjutim nije odsjedio ni dana u zatvoru. Sud ga je proglasio ludim, i poslao ga u bolnicu za mentalne bolsti, Sveta Elizabeta, gdje leži i danas. Medjutim, ove sedmice je jedan sudac odobrio zahtjev same bolnice - prema kojem gospodinu Hinckleyu treba omogućiti 61 susret s roditeljima bez prisutstva trećega, u radijusu od 80 kilometara od bolnice u Washingtonu. Medjutim, sud jest postavio odredjena ograničenja, prema kojima roditelji moraju u svakom trenutku biti s Hincklyjem.

Bivša prva dama Nancy Reagan je u pisanom saopćenju izrazila razočarenje odlukom sudije. Sin Ronalda Reagana, Ron , je zgrožen odlukom:

Ako John Hinckley više nije lud,onda ga možda treba poslati u zatvor, da se malo sučeli s onim što je učinio, kaže Ron Regan.

Tajna služba koja štiti predsjednika, pratila je Hinckleya tijekom više od 200 izlazaka iz bolnice. Jedan predstavnik Bijele Kuće kaže da ne bi bio iznenadjen ako se ta pratnja nastavi.

XS
SM
MD
LG