Linkovi

Hag: Draganu Nikoliću 23 godine zatvora - 2003-12-18


Osudjujući Dragana Nikolića na kaznu zatvora od 23 godine, Sudsko vijeće je bilo znatno strožije od samog tužilaštva. Kada je 4. septembra ove godine optuženi Nikolić priznao sve četiri tačke optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti, tužilaštvo je zatražilo kaznu od 15 godina zatvora. Sudijsko viječe je, dakle, tom zahtjevu dodalo još osam godina.

"Imajući na umu brutalnost i broj zločina počinjenih iz najnižih pobuda da se zatvorenici uniže i obešćaste, kazna koju je tražia tužba bila bi nepravedna", rekao je predsjedavajući vijeća, njemački sudija Wolfgang Schomburg.

U obrazloženju presude je navedeno da su u Vlasenici od maja do septembra 1992., Bošnjaci i ostali nesrbi, koji nisu pobjegli sa tog područja, bili prisilno protjerivani ili hapšeni. Srpske snage su krajem maja ili početkom juna te godine uspostavile i logor u Sušici, kroz koji je do oktobra prošlo oko 8.000 zatočenika.

Prema optužnici, hangar u kojem su zatočenici spavali na tlu bio je prepun, higijenski uvjeti loši a hrana uskraćivana. Stražari su svakodnevno premlaćivali zatočenike i mnogi su umrli od batina. Mnoge zatočene žene bili izložene seksualnom zlostavljanju, uključujući silovanje.

Dragan Nikolić je svo to vrijeme bio upravnik logora Sušica u Vlasenici i zato snosi odgovornost za sve što se tu zbivalo. Uz to pomagao je u nasilnoj deportaciji zatočenika logora iz opštine Vlasenica. Konkretno je proglašen odgovornim za smrt devet i mučenje pet osoba i što je dopuštao i olakšavao silovanje velikog broja zatočenih žena.

XS
SM
MD
LG