Linkovi

Wesley Clark: Milošević je unaprijed znao šta će se desiti u Srebrenici - 2003-12-18


Danas objavljeni transkript svjedočenja penzioniranog američkog generala, Wesley Clarka, pored ostalog, ukazuje na dio svjedokovog iskaza koji upućuje na Miloševićevu informiranost o tome da će se desiti srebrenički masakr.

U svome sjvedočenju u ponedjeljak i utorak, čiji je transkript danas objavljen, nekadašnji zapovjednik NATO snaga za Europu, i prije toga suradnik američkog mirovnog pregovarača Richarda Holbrookea, Wesley Clark, se prisjeća svog prvo izravnog razgovora za optuženim Slobodanom Miloševićem o Srebrenici. Tada, u pauzi pregovora o miru, Clark je upitao Miloševića: Kako ste mogli dozvoliti generalu Mladiću da pobije sve te ljude?

Po Clarkovoj tvrdnji, iznijetoj na svjedočenju, tada su već svi mediji uveliko govorili o srebreničkom maskru i krivnja za njega je bila već javno izrečena.

"Kada sam pogledao u optuženikovo lice, shavtio sam da je on, zbog svog poznavanja engleskog jezika, tačno znao šta ga pitam", prisjeća se pred haškim sudijama bivši američki general, naglašavajući da je Miloševićev odgovor ukazivao na njegovo poznavanje činjenica o stradanju nevinih ljudi: Upozorio sam generala Mladića da to ne čini, ali me on nije slušao", rekao je, prema Clarku, tada Milošević.

Svjedok je naglasio da je pažljivo promatrao sugovornikovo lice i da je tada shvatio da Milošević sasvim jasno shvata kontekst u kojem je postavljeno pitanje o srebreničkom masakru.

Prema optuženom, stvari su se odvijale sasvim drugačije, jer, podsjetio je on, svima je bilo jasno da je Srbija protiv vojne intervencije, jer je to činilo daljim mirovna rješenja".

Dakle, kontekst je bio sasvim drugačiji, naglasio je Milošević, optužujući Clarka da izvrće činjenice.

Vi to radite sa jasnom namjerom, to je sasvim očito, rekao je svjedoku optužbe bivši jugoslavenski predsjednik, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Medjutim, svjedok je nastavio prisjećanje susreta sa Miloševićem nakon srebreničkog masakra, naglašavajući da je baš takav odgovor i očekivao od optuženog.

Takav odgovor je, po njemu, nepobitno ukazivao na činjenicu da je Milošević unaprijed znao šta će se desiti u Srebrenici, i na njegov pokušaj da sa sebe skine svaku moguću odgovornost za masakr.

"Medjutim, stvari su sasvim jasne: vojne snage RS su formirane od strane jugoslavenske vojske, ona ih je snabdijevala, njeni su oficiri bili tamo, a plaćani su od strane jugoslavenskih snaga", rekao je Clark.

"General Mladić je bio oficir jugoslavenske vojske. Dakle, činjenica je bila da je optuženi obznanio svoje poznavanje činjenica o operaciji. On nije rekao da li je istina da je upozorio Mladića da ne čni to što je naumio. Medjutim, sve okolnosti su upućivale da su Miloševiću bile poznate pojedinosti vojne operacije kombinirane sa masekrom. On je svoje poznavanje činjenica jasno naglasio, ustvrdio je, prema transkriptu, američki general Wesley Clark tokom dvodnevnog svjedočenja pred Haškim sudom.

XS
SM
MD
LG