Linkovi

Muhannad al-Hakim ustrijeljen juče u blizini svog doma u Bagdadu - 2003-12-18


Iračka najveća šiitska politička stranka tvrdi da su lojalisti Saddama Husseina ubili jednog od njenih zvaničnika. Vrhovno Vijeće za Islamsku Revoluciju, kako se zove ta stranka, saopštilo je da je njen zvaničnik, Muhannad al-Hakim, inače rodjak trenutnog predsjedavajućeg Iračkog Upravnog Savjeta, ustrijeljen juče u blizini svog doma u Bagdadu. Lider stranke kaže da je gospodin al-Hakim dobijao prijetnje smrću od pripadnika zbačenog režima,te da je od pada Saddama Husseina ubijeno više od 70 članova njihove stranke.

U medjuvremenu, glasnogovornica američke vojske saopštila je danas da je jedan američki vojnik ubijen i još jedan ranjen iz zasjede sinoć u Bagdadu. Ti vojnici su, kaže glasnogovornica, bili u patroli u centru grada, kad su napadnuti iz zasjede.Tom prilikom je ranjen i jedan irački prevodilac.

Na području Samare, koalicione snage su zarobile 86 osumnjičenih pobunjenika u dva dana vodjenja racija. Iz Washingtona vijest da bi šef američkog inspektorskog tima za oružje, David Kay, mogao uskoro odstupiti sa te dužnosti. On se ovih dana vratio u Washington radi praznika, a zvaničnici za VOA kažu da nije sigurno da li će vratiti u Irak.

Naglašeno je, medjutim, da se potraga za oružjima za masovna uništenja nastavlja. Predsjednik Bush je navodno prisustvo takvog oružja u Iraku naveo kao jedan od velikih razloga za rat protiv te zemlje. Medjutim, američki istražni tim od gotovo hiljadu i 400 ljudi - do sada nije pronašao nikakve ozbiljnije dokaze o takvom oružju u Iraku.

XS
SM
MD
LG