Linkovi

Umirovljeni pripadnici HVO-a blokiraju granični prelaz - 2003-12-18


Već četvrti dan zaredom, penzionisani pripadnici HVO-a, koji su kako tvrde ostali bez statusa i penzija, blokiraju granični prelaz između BiH i Hrvatske u Doljananima kod Metkovića, a od danas je počela i blokada prelaza u Vinjanima i Kamenskom. Predstavnici demonstranata tvrde da ih iz Federalne Vlade još niko nije kontaktirao.

U Središnjem stožeru za zaštitu prava umirovljenika HVO-a tvrde da je Vlada Federacije BiH u martu ove godine zaključila da se za 750 penzionisanih pripadnika HV-a isplaćuje nadoknada u iznosu od 80 posto prosječne plate u Federaciji u trajanju od šest mjeseci, do kada je trebalo trajno da se riješi njihov status i finansiranje. Kažu da su dobili pet nadoknada, a da pola šeste nije isplaćeno zbog navodnih poreza. Iako već četvrti dan blokiraju granicu, kažu da im se niko iz Vlade još nije zvanično obratio. Govori predsjednik Stožera za zaštitu prava umirovljenika HVO-a, Pero Blažević:

«Mi ćemo nastaviti sve do onog momenta dokle se ne ispune naši uvjeti. Znači, mi nastavljamo dalje, pa taman čekali Božić ovdje i Novu godinu, bićemo na putu.»

Istovremeno se u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona saznaje kako nadležna Policijska uprava Čapljina nije odobrila održavanje skupa, odnosno protesta blokiranjem granice, zbog, kako se navodi, neprimjerenosti njegove lokacije. Međutim, u MUP-u naglašavaju kako do sada nije zabilježen nijedan incident.

XS
SM
MD
LG