Linkovi

Rekacije azijskih zemalja na hapšenje Saddama - 2003-12-18


Zemlje u Aziji i regionu Pacifika pozdravile su hvatanje iračkog diktatora Saddama Husseina.

Filipinska predsjednica Gloria Arroyo je izjavila da Saddamovo hapšenje može prokrčiti put za, kako je rekla, stabilnu i miroljubivu budućnost Iraka.

Tajlandski premijer izrazio je optimizam u vezi sa razvojem događaja u Iraku. Saddamovo hapšenje, kako je izjavio tajlandski premijer, zatvorio je tragično poglavlje u iračkoj istoriji. Prema njegovim riječima narod Iraka se sada može sa samopouzdanjem koncentrisati na obnovu svoje divne zemlje.

Indonežanski zvaničnici su izjavili da se nadaju da će hvatanje Saddama Husseina donijeti mir Iraku i ubrzati vraćanje kontrole nad zemljom građanima Iraka.

U Pakistanu glasnogovornik ureda za vanjske poslove Masood Khan je hvatanje Saddama Husseina nazvao značajnim razvojem događaja. U svom saopštenju indijska vlada je izrazila, kako se to kaže, da bi ovakav razvoj događaja mogao doprinijeti stabilizaciji Iraka.

Australijski premijer John Howard je čestitao, kako je on to rekao, onim segmentima vojske Sjedinjenih država zaslužnim za Saddamovo hvatanje. Gospodin Howard je rekao da je to veliki podsticaj za slobodu i demokraciju u Iraku. Gospodin Howard je još dodao da će irački narod odahnuti sa olakšanjem sada kada bivši diktator više nije na slobodi.

Ushićen sam zbog iračkog naroda jer je Saddamovim hvatanjem otklonjen stalno prisutni strah u glavama Iračana da će se on vratiti, rekao je gospodin Howard.

Kineski lideri su izdali saopštenje u kojem kažu da se nadaju će irački narod sada biti u mogućnosti da krene naprijed bez straha od povratka Saddama Husseina.

U Južnoj Koreji glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Shin Bong-kil je rekao da se njegova vlada nada da će hvatanje Saddama Husseina pomoći da se u budućnosti iskorijeni terorizam u Iraku i uspostave politička stabilnost i bolji uslovi života za irački narod i da će ubrzati post-ratni oporavak, obnovu i mir.

Sve ovo je možda najbolje u svojoj izjavi sumirao japanski premijer Junichiro Koizumi kada je rekao da pozdravlja hvatanje Saddama Husseina koje je prema njegovim riječima veliki korak naprijed u poboljšanju sigurnosti i obnovi Iraka. Gospodin Koizumi je još dodao da se nada da će ovo još više ujediniti irački narod u uspostavljanju slobodnog i demokratskog Iraka.

XS
SM
MD
LG