Linkovi

Udruženje logoraša Republike Srpske za istinu o Srebrenici - 2003-12-18


Predstavnici Udruženja logoraša Republike Srpske pozdravili su danas odluku Vlade ovog entiteta da se formira Komisija za istinu o Srebrenici i izdvoje finansijska sredstva za rad ove komisije.

Istina o stradanju Bošnjaka u Srebrenici se mora saznati kako bi se prekinule sve dosadašnje špekulacij koje dolaze sa svih strana, o broju ubijenih i razmjerama počinjenih zločina nad Bošnjacima. Izjavio je ovo danas potpredsjednik saveza logoraš Republike Srpske i prvi čovjek ove organizacije u Srpskom Sarajevu, Slavko Jovičić. On je pozdravio odluku Vlade Republike Srpske da se formira Komisija za istinu o Srebrenici i da se iz entitetskog budžeta izdvoji 150.000 konveribilnih maraka za rad ove Komisije koju će, pored pet domaćih članova, činiti i dva stranca.

Nepobito je da se u Srebrenici desio strašan zločin nad Bošnjacima koji su, nažalost, počinili pojedinci iz reda našeg naroda a ne srpski narod kako to mnogi danas govore, istakao je Jovičić naglašavajući da se i nad srpskim narodom desio stravičan zločin. On se stoga založio da se sazna istina i o kako je rekao srpskoj Srebrenici odnosno stradanju Srba tokom 1992. i 1993.godine na ovom području. Jovičić je izrazio ogorčenje nebrigom Vlade Republike Srpske i predstavnika iz reda srpskog naroda u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine kojima, kako je istakao, nikada nije palo na pamet da se založe za osnivanje komisija koje bi radile na utvrđivanju istine o stradanju srpskog naroda i to posebno u Sarajevu, koja je po njemu, najveća grobnica Srba u proteklom ratu.

Potpredsjednik Udruženja logoraša Republike Srpske Slavko Jovičić je poručio da je istina preduslov za prvi korak koji će voditi ka pomirenju naroda i koji će Bosni i Hercegovini dati priliku da postane član naroda u Evropskoj Uniji.

XS
SM
MD
LG