Linkovi

Kontroverze oko posjete Izraelu ministra vanjskih poslova BiH - 2003-12-17


Delegacija BiH, predvođena ministrom vanjskih poslova Mladenom Ivanićem, otputovala je danas u posjetu Izraelu. Posjeta je realizirana na poziv ministra vanjskih poslova Izraela i njom je predviđen susret sa najvišim izraelskim zvaničnicima, među njima i sa premijerom Arielom Sharonom. Međutim, ovu posjetu član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, tretira kao privatnu, jer je, kako tvrdi, realizirana bez odobrenja Predsjedništva BiH i unatoč njegovom protivljenju.

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, govoreći telefonom iz Jerusalema, neposredno nakon završenih razgovora sa izraelskim premijerom Arielom Sharonom, ministar Ivanić je rekao je došao na poziv izraelskog ministra vanjskih poslova, da se susreo sa premijerom Sharonom, sa potpredsjednikom izraelske vlade, ministrom vanjske trgovine i opozicionim liderom Shimonom Peresom, te da će govoriti u Privrednoj komori i Institutu za izvoz Izraela. O kontroverzama koje je njegova posjeta Izraelu izazvla u Sarajevu, kako se kaže prihvatanjem zahtjeva izraelske strane da se ovom prilikom ne sastane i sa Jaserom Arafatom, čime je, ističe se u saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića ministar Ivanić ozbiljno narušio prijateljske odnose sa zemljama islamskog svijeta, Mladen Ivanić za Glas Amerike kaže sljedeće:

IVANIĆ: Prije svega ministar inostranih poslova ne dobija odobrenje od Predsjendištva kad negdje treba da ode. Mi sa Izraelom imamo uspostavljene diplomatske odnose i potpuno je prirodno da se na taj zahtijev reaguje i odgovori. Ja jesam tražio da ja posjetim i palestinsku stranu i htio sam da postignem isti nivo i na jednoj i na drugoj strani; i ministar inostranih poslova na jednoj i drugoj, predsjednik vlade i na jednoj i na drugoj strani strani i to sam bio postigao. Međutim, poznat je stav Izraela da ne želi da dozvoli posjete gospodinu Arafatu, iako za institucije Bih gospodin Arafat jeste legitimni lider i BiH i Ministrastvo vanjskih poslova i ja lično ga tako tretiramo. Međutim, zbog tih njihovih , unutarnjih odnosa mi smo se opredijelili da bude isti nivo i mi nismo uključivali predsjendike. To je izazvalo kontroverzu u jednom dijelu političkih ličnosti u BiH, rekao bih bez razloga i nepripremljeno, potpuno bez poznavanja stvarnih prilika . Dovoljno je da kažem da je isti takav tretman danas imao ministar inostranih poslova SR Njemačke Jochka Fisher, koji je također bio ovdje u Izraelu. Prema tome mislim da je to isključivo jedna politička konotacija , mislim da iz svega slijedi jedna poruka da spoljnu politiku ne vodi gospodin Tihić, nego vodi Predsjendištvo, da Predsjendištvo nije donijelo nikakve stavove kojima je ministru ili bilo kome drugom sugerisano da ne ide u zemlje sa kojima mi imamo diplomatske odnose i cijenim da je to jedan tipični primjer pokušaj dodvoravanja svojoj izbornoj publici nego vođenja računa o interesima BiH. Sa predstavnicima Palestinskih vlasti nakon svih tih kontroverzi koje su se desile tamo je dogovoreno da je dobiven poziv ali za sljedeću priliku i mi ćemo nastojati što je moguće prije da obezbijedimo dolazak i na palestinsku stranu, ali na neki način, poseban program posjete koji će biti predviđen palestinskoj strani.

XS
SM
MD
LG