Linkovi

Lični balkanski krug Georga Robertsona - 2003-12-17


Predsjedavajući po posljedni put skupom Stalnog NATO vijeća, generalni sekretar George Robertson je ustvrdio da iza njega i Alijanse stoje "četiri uzbudljive, stimulirajuće" godine. U to vrijeme je Sjevernoatlantski savez, prema sada već odlazećem sekretaru, postao "najvažniji vojni savez u istoriji", šireći granice djelovanja i uspostavljajući mir i stabilnost.

George Robertson se prisjeća da je, u vrijeme kada je preuzimao predsjedavanje, NATO uspješno okončao kosovsku rizu, spašavajući stotine hiljada života, čineći Balkanstabilnijim.On naglašva kako je i njegovo posljednje putovanje u funkciji generalnog sekretara vezano za Balkan- posjetio je Prištinu, Sarajevo i Boegrad, zaokruzzujući, kako kaže "lični Balkanski krug".S tim u vezi, on podsjeća da je Bosna i Hercegovine, samo osam godina nakon srebreničkog masakra, funkcionalna multietnička država. "Godine 1995. je misija IFOR-a nazivana "nemoguća misija", slično kao i 1999. namjera da zaustavimo Miloševića. Tada niko nije ramišljao o mogućnosti da Slobodan Milošević ode u Hag, a da Srbija bude nadomak Partnerstva za mir", podsjetio je danas George Robertson ambasadore članica NATO-a.Prema njegovom uvjerenju NATO je "uvažio lekcije" naučene u BiH i na Kosovu, spriječavajući krvoproliće na jugu Srbije i u Makedoniji.

On budućnost Saveza vidi u uskoj kooperaciji sa Europljanima i saradnjom determiniranom sporazumom "Berlin plus", a sve za mirnije i sigurnije globalno okruženje i uvjete.Dan ranije, generalni sekretar je izrazio žaljenje što za vrijeme njegovog mandata nisu pravdi privedeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić, tvrdeći kako "Balkan neće biti potpuno siguran" sve dok se ne uhapse nakadašnji politički lider bosanskih Srba i njegov vojni zapovjednik.S tim u vezi, sa pažnjom se očekuju prvi javni nastupi novog generalnog sekretara Alijanse, Holandjanina Jaap de Hoop Scheffera, koji zvanično na dužnost stupa 5. januara naredne godine. Njegova zemlja već ima "dugu istoriju" odnosa i , tvrde mnogi, moralne krivnje, za bošnjačke žrtve Srebrenice.

XS
SM
MD
LG