Linkovi

G.W. Bush: Sadam se treba suočiti s najtežom kaznom - 2003-12-17


Dan nakon što je rekao da njegovi vlastiti pogledi na sudbinu Sadama Huseina nisu važni, predjsednik Bush je odlučio da ipak javno iznese svoje mišljenje, što je stav koji bi mogao imati znatan utjecaj na odlučivanje kazne za zbačenog iračkog lidera. G.W. Bush, koji je dugo vremena bio zagovornik smrtne kazne, je svoj stav iznio u intervjuu za ABC news, svom prvom nakon hapšenja Sadama Huseina. Tokom 6 godina dok je bio na poziciji guvernera Texasa, 152 osuđenika su dobili smrtnu kaznu. Američka vlada optužuje Sadama za ubistvo 300 hiljada ljudi. Predsjednik Bush je rekao da će kaznu za Sadama odlučiti ne predsjednik Sjedinjenih Država, već narod Iraka. Upitan da li bi bio razočaran ako Sadam ne dobije smrtnu kaznu, gospodin Bush odgovara:

Da sačekamo i vidimo kakvu će kaznu dobiti. Mislim da bi trebao dobiti najveću kaznu za ono što je uradio svom narodu. On je mučitelj, ubica, oni su imali sobe za silovanje. On je odvratni tiranin koji zaslužuje pravdu, konačnu pravdu, a nju neće odlučiti predsjednik Sjedinjenih Država, već narod Iraka, kaže G.W. Bush.

On je također stao u odbranu odluke Washigntona i njegovih saveznika da u rat protiv Iraka krenu bez rezolucije Ujedinjenih naroda. On kaže da je upozorio UN da mora primorati Sadama da se povinuje seriji rezolucija koje su donesene o Iraku ili će u suprotnom postati, kako je rekao, nemoćna organizacija koje samo raspravlja. On je dodao da je svijet postao sigurnije mjesto kao rezultat poduzete akcije. Predsjednik Bush je rekao da mu je njegov otac, bivši predjednik Bush, čestitao nakon hapšenja Sadama Huseina. Sada, kada se misli ponovno usmjeravaju ka drugom bjeguncu, lideru al-Qaide Osami bin Ladenu, postavlja se pitanje da li će njegovo hvatanje biti sljedeći cilj Bushove administacije.

Bin Laden je u bjegstvu. Kao što to volim reći, on zasigurno ne predvodi nikakve parade ovih dana. On se vjerovatno nalazi u nekoj rupi, krijući se od pravde. Mi ćemo ga naći, kaže američki predsjednik.

Televizijska mreža ABC je jučer izvijestila da se vjeruje da se bin Laden krije negdje u ili oko pokrajine Waziristan u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG