Linkovi

Još jedno čudesno putovanje u Neverland - 2003-12-16


Premijerno prikazivanja najnovije verzije filma Peter Pan zakazano je na Božić ovdje u Sjedinjenim Državama, a u Britaniji i Australiji drugog dana Božića. Od prvog izvođenja storije o Peteru Panu na jednoj londonskoj pozorišnoj sceni prije 100 godina, pa do danas pričom o tom neustrašivom dječaku inspirirani su mnogi filmovi, a privlačnosti Petera Pana nisu odoljeli ni slavni Walt Disney i čuveni Steven Spielberg.

Filmska priča se u najkraćem može opisati ovako: Peter Pan, dječak koji nikada ne stari, dok je u potrazi za svojom sjenom, dolazi u posjetu djevojčici Wendi i dječacima Johnu i Michaelu Darlingu i zahvaljući moći letenja koju je svo četvoro dobilo na dar od Tinkerbellea, odvodi ih u svoj dom u čudesnoj zemlji Neverland. Tu se pridružuju drugim vječito mladim i nikad odraslim vršnjacima i ubrzo se nađu u sukobu sa đavolskim kapetanom Kukom i njegovom bandom zlih i okrutnih gusara. I na kraju filma pobjeđuju, naravno.

Reditelj filma P. J. Logan, filmskoj publici poznat i kao reditelj filma ”Moj najbolji prijatelj se ženi,” kaže da je Jane Barrie, autorica Petera Pana, priču napisala kao pozorišni komad sa složenim glavnim likovima i da bez obzira na brojne verzije, vjerna verzija njenog Petera Pana nije bila napravljena. Stoga je, kako kaže, osjećao da, snimajući film, otkriva nešto novo. Koliko je u tome uspio, najbolje će reći publika.

Rachel Hurd-Wood u filmu igra Wendy Darling, djevojčicu koju njen otac sili da odrasta brže, ali - kako kaže - ona bira Petera Pana i Neverland. Međutim, kada na kraju poljubi vječitog dječaka, ona shvata da je spremna za odrastanje i bira tu mogućnost umjesto da vječito ostane dijete.

Jeremy Sumpter igra Petere Pana, dječaka koji nikad ne odrasta. Po njemu to je lik iz mašte sa kojim se svaki dječak može poistovjetiti, lik koji je za svako dijete svojervrsni heroj.

U svakom slučaju - za djecu i one koji misle da su djeca - veliko filmsko uživanje čeka!

XS
SM
MD
LG