Linkovi

Sadam Hussein je zarobljen - 2003-12-16


Sadam Hussein je zarobljen, pa su Iračani sada slobodni duhom, kao što su i zaista slobodni. Iračani oslobođeni stiska nasilničkog diktatora proslavljaju.Oni to rade sa potpunim pravom.Kao što je rekao vlasnik jedne radnje u Bagdadu Yehya Hassan,: ”Sada možemo početi iznova.“ Zarobljavanje Sadama Husseina 13. decembra je bio rezultat tijesne suradnje sakupljenih obavještajnih podataka i vojne akcije. Ono odražava posvećenje Amerikanaca, Iračana i koalicionih snaga u Iraku. Zahvaljujući njima, Irak je okrenut ka novoj budućnosti, ne ka teroru, već slobodi. Bivši irački diktator se približio kraju puta. Pripadnici partije Batth koji se skrivaju , uveliko odgovorni za nasilje koje se nastavlja, će također platiti cijenu. Neće biti povratka korumpiranosti i privilegijama koje su nekada imali.

”Za veliku većinu iračkih građana koji žele živjeti slobodno, kazao je predsjendik George W. Bush ”ovaj događaj donosi daljne osiguranje da su komore za mučenje i tajna policija prošlost.“

Svi Iračani koji su bili na strani slobode su odabrali pobjedničku stranu. U istoriji Iraka, tamna i bolna era je okončana. Dan pun nade je došao.Svi Iračani se sada mogu okupiti i usprotiviti se nasilju i izgraditi novi Irak.

Međutim, nastojanja koja se tiču izgradnje Iraka i uspostavljanja suvereniteta iračkom narodu se nastavljaju.” Kao i sami rizici “- kazao je predsjendik Bush.

Zarobljavanje Sadama Husseina ne znači i okončavanje nasilja u Iraku. Mi se i dalje suočavamo sa teroristima koji bi radije ubijali nedužne nego prihvatili uspon slobode u srcu Srednjeg istoka.

Međutim, jedan je tiranin manje. Kao što je kazao Adnan Pachachi , član Iračkog upravnog vijeća : ”Suočit ćemo se sa Sadamom Huseinom. On je bio nepravedan vladar odgovoran za smrt hiljada ljudi. Sadam Hussein je priveden pravdi - pravdi koju je on nijekao iračkom narodu.

XS
SM
MD
LG