Linkovi

Clark: Godinama sam svjedočio mahnitanju Miloševićeve vladavine - 2003-12-16


Za nekadašnjeg zapovjednika NATO snaga u Europi, Wesley Clarka, koji je danas zaključio dvodnevno svjedočenje pred Haškim sudom, Slobodan Milošević još uvijek pokazuje iste znakove tvrdoglavosti i razdražljivosti, kakve je imao u godinama kada je bio na vrhuncu moći.

Ovo je penzionisani američki general izjavio nakon današnjeg svjedočenja, odbijajući dati bilo kakve detalje svoga iskaza i unakrsnog ispitivanja od strane optuženog.

Umjesto toga, Clark je rekao da je sudiama Tribunala govorio o svojim brojnim susretima, kako kaže, "preko 100 sati razgovora" sa Miloševićem, prvo u svojstvu pomoćnika američkog pregovarača Richarda Holbrookea, a zatim i kao zapovjednik savezničkih snaga u Europi, prije kosovske krize i zračne kampanje, 1999. godine.

Clark: "Bila je to tipična Miloševićeva predstava, u kojoj je on bio pompezan, kontroverzan, na neki način pretjerano ličan.", rekao je Clark, koji izražava zadovoljstvo činjenicom da se Milošević nalazi na optuženiničkoj klupi.

Današnji svjedok je, kako tvrdi, godinama bio svjedokom "mahnitanja Miloševićeve vladavine". "Susreo sam se sa nekim od žrtava, vidio sam rezultat toga u uništenim gradovima bivše Jugoslavije. Medjunarodna zajednica ga smatra odgovornim za to. Mislim da je ovo veoma važan trenutak, jer sada se ukazuje na ličnu krivnju lidera koji je sve ovo uzrokovao", rekoa je nakon svjedočenja bivši američki general i mogući kandidat demokrata na predstojećim predsjedničkim izborima.

Clark je ovom prilikom rekao da će snimak njegovog svjedočenja biti prikazan javnosti "ili u četvrtak ili u petak". On je odgodu emitiranja svjedočenja objasnio sigurnosnim razlozima, ali je i izrazio uvjerenje da će javnost imati prilike vidjeti cjelokupno, necenzurirano svjedočenje.

Novinari su, ipak, željeli od nekadašnjeg zapovjednika zračnih napada na SRJ saznati neki od detalja današnjeg toka procesa, pa su ga upitali da li je u sudnici pomenut razgovor, koji je Clark opisao i u svojoj knjizi, kada je njemu i njemačkom generalu Klausu Naumanu Milošević otvoreno rekao da će "pobiti sve kosovske Albance".

Clark je odgovorio potvrdno, uvjeren da će to biti jedan od ključnih elemenata dokazivanja Miloševićeve "svjesnosti i krivnje" za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG