Linkovi

Irak: Koalicijske snage uhvatile jednog pobunjeničkog lidera - 2003-12-16


Američki vojni zvaničnici kažu da su koalicijske snage uhvatile jednog pobunjeničkog lidera i još najmanje 77 osoba u raciji u centralnom Iraku. Glasnogovornik vojske je rekao da je ključni osumnjičeni u raciji Quiss Hattam, bio peti na listi takozvanih meta visoke vrijednosti.

Američke snage su također zaplijenile materijal za pravljenje bombi u operaciji sjeverno od Bagdada. Također danas, trojica američkih vojnika su ranjeni u eksploziji bombe pored jedne ceste u Tikritu. Američki vojni zvaničnici su nešto kasnije poslali tenkove, vojna vozila i helikoptere u grad kako bi rastjerali pristalice bivšeg lidera Sadama Huseina koji su prosvjedovali protiv njegovog hapšenja.

U isto vrijeme je američki ministar odbrane Donald Rumsfeld rekao da centralna obavještajna agencija nadgleda ispitivanje Sadama Huseina, te da njen direktor George Tenet odlučuje ko će ga ispitivati i koje informacije tražiti. Gospodin Rumsfeld je dodao da su Sadamu date zaštite ratnog zatvorenika, iako nije zvanično označen kao takav. On je također stao u odbranu objavljivanja video snimka Sadamovog hapšenja, rekavši da je bilo potrebno da Iračani vide da je on zaista uhapšen.

XS
SM
MD
LG