Linkovi

Enola Gay u novom muzeju avijacije i istraživanja svemira - 2003-12-16


Jučer smo vas izvijestili o otvaranju novog dodatka muzeja avijacije i istraživanja svemira nadomak Washigntona, gdje je, među velikim izloženim avionima i bombarder b-92 Enola Gay, koji je ispustio prvu atomsku bombu na Hiroshimu 6 augusta 1945. Među prvim gostima je bilo i sedam preživjelih atomskih napada na Japan tokom drugog svjetskog rata koji su izrazili svoje anti-atomske stavove.

Jedan od njih je rekao da je više rastužen nego razljućen da vidi avion koji je ubio toliko mnogo njegovih prijatelja i članova obitelji. Preživjeli kažu da je njihova glavna zamjerka što izložba ne uključuje nikakve informacije o posljedicama atomske bombe.

Enola Gay je predmet kontroverze još od 1994 kada je muzejska institucija Smithsonian planirala da izloži dio aviona u izložbi koja se trebala fokusirati na masivne ljudske žrtve i uništenje uzrokovano atomskim bombama koje su bačene na Hiroshimu i Nagasaki. Ali muzej je popustio pred pritiskom američkih političara i veterana iz drugog svjetskog rata koji su rekli da izložba potcjenjuje ulogu bombi u primoravanju Japana da se preda 1945.

XS
SM
MD
LG