Linkovi

Mi smo spremni za Irak, ako ponuda dodje - 2003-12-16


U američkoj, ali i svjetskoj javnosti i dalje je vruća tema učešće u poslijeratnoj obnovi Iraka. Semina Mašića, tehničkog direktor Hidrogradnje, preduzeća koje je učestvovalo u izgradnji kapitalnih objekata u Iraku, novinar Glasa Amerike Adnan Rondić je upitao da li je Hidrogradnja spremna za ovakvu vrstu izazova?

MAŠIĆ: Mi smo početkom rata, devedesete već bili u Zaljevu na jednom projektu - tzv Projekat Behmen u sjevernom dijelu Iraka, gdje smo morali zbog izbijanja rata prekinuti posao na izgradnji hidroelektrane. Tada smo zajedno radili - s američkom kompanijom BEHTEL i turskom kompanijom ENK Naravno, sada je naš interes da se nakon završetka svih ovih dogadjaja u Iraku se ponovno vratimo na taj objekat, da ga pokušamo , zajedno s iračkim vlastima, vratiti u proces realizacije; s druge strane, takodjer bismo željeli da učestvujemo u nekim drugim projektima u programu izgradnje - bilo obnove,bilo novog razvoja u Iraku.

Danas smo daleko od onoga što smo možda nekada bili , pošto se mnogo toga dogodilo, i u Iraku i u BiH; medjutim, sačuvan je prije svega, kadar koji je bio i tada u Iraku, a sudjeluje i danas u projektima u Bosni i susjednim zemljama. Dakle, praktički smo spremni da idemo u Irak, iako smo svjesni da će politička situacija odrediti momenat kada se može otići, Mi pomno pratimo šta se dešava tamo, već pokušavamo poslati naše ljude - na neki način kao izvidnicu - za taj posao. Medjutim, s obzirom na ovo sve što se dogadja, morat ćemo pričekati na odlazak u Irak. VOA: MOže se ipak reći da bi Hidrogradnja spremno dočekala jednu takvu vrstu ponude?

MAŠIĆ: Svakako da smo spremni - imamo veliko iskustvo, mnoge smo objekte velike vrijednosti u Iraku baš mi napravili, i spremni smo ako ponuda dodje!

XS
SM
MD
LG