Linkovi

Ivanić: Važno je da se naše firme dobro pripreme, ako dodje do ugovora - 2003-12-15


Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić dao je intervju našem sarajevskom reporteru Adnanu Rondiću u vezi s dodjelom iračkih poslovnih ugovora i mogućnosti da BH kompanije s iskustvom , dobiju neke od njih. Gospodin Ivanić takodjer reagira na hapšenje bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina:

VOA: Kakav je vaš stav, odnosno stav ministarstva vanjskih poslova BiH u pogledu hapšenja bivšeg iračkog lidera?

Ivanić: Evidentno je da je to dogadjaj koji će opredijeliti - dugoročno - demokratsku budućnost Iraka. Mogu reći da je nepodijeljeno mišljenje svijeta da je to dogadjaj koji će doprinijeti daljnjoj demokratizaciji Iraka, stvoriti uvjete za jedan normalan politički sistem, i vjerovatno biti značajno upozorenje svim diktatorskim režimima u svijetu.

VOA: Sjedinjene države nisu definitivno zaključile spisak zemalja koje mogu direktno sudjelovati u natjecanju za dobijanje milijardi vrijednoh poslova u obnovi Iraka. Vidite li u skoroj budućnosti BiH na tom spisku?

Ivanić: BiH vidim na tom spisku, jer BiH ima preduzeća koja su godinama snažno bila prisutna u Iraku, i BiH i njena poduzeća poznaju to tržište. Mislim da BH poduzeća posjeduju i dokumentaciju za odredjen broj objekata na kojima su raniji radili, a što bi sada omogućilo bržu obnovu tih objekata. Osim toga, mislim da je politički stav BiH sve ovo vrijeme bio vrlo korektan, i izbalansiran; BiH nije imala nikakvih političkih nesuglasica niti sa jednom zemljom koja je unutar koalicije sudjelovala u akciji u Iraku. Zbog svega toga smatram da BiH posjeduje sve elemnte potrebne da joj omoguće sudjelovanje u obnovi Iraka. Medjutim, moram naglasiti da je izuzetno važno da se naša preduzeća pripreme i da znaju gdje su sposobni sudjelovati, da bi se mogli natjecati kada dodje prilika. To naravno ne mogu riješiti državni organi tj. vlada, već to moraju pripremiti sama poduzeća. Po mom mišljenju je to veći nedostatak, nego bilo kakva politička nijansa u tome.

VOA: Hoće li vlasti BiH uskoro stupiti u kontakt s američkim zvaničnicima, preko ambasade u Sarajevu,

Ivanić: Mi smo već obavili nekoliko takvih razgovora koji su se razvijali u pozitivnom pravcu. Medjutim, ponavljam : moje je mišljenje da je mnogo važnija blagovremena priprema naših poduzeća i odabir projekata u kojim amisle da oni mogu sudjelovati.

XS
SM
MD
LG