Linkovi

Bond: Smanjenje snaga SFOR-a predstavlja napredak BIH - 2003-12-15


Američki ambasador u BiH Clifford Bond, govorio je na javnoj tribini pod nazivom Politika SAD-a, globalna sigurnost i budućnost BiH, koju je organizirao Međunarodni forum Bosna. Narod BiH više od drugih zna kakvu prijetnju predstavljaju terorizam i netolerancija. Ekstremisti, bez obzira na to da li se radi o Karadžiću, Mladiću, Hitleru, Sadamu ili Bin Ladenu, ne mogu prihvatiti toleranciju i oni su neprijatelji civilizacije, stav je amasadora Bonda.

Da bi se uzvratilo teroristima, kaže Bond, međunarodna saradnja predstavlja ključni faktor, u čemu i BiH ima pozitivnu ulogu. Iz tog razloga su Sjedinjene Države odlučne da joj pruže pomoć u izgradnji institucija potrebnih za suprostavljanje tom problemu te pozdravljaju mogućnost učešća BiH u mirovnoj misiji u Iraku.

Govoreći o bilateralni odnosima BiH i SAD-a, Bond ih je okarakterizirao kao snažne i neovisne od Daytona. Smanjenje vojnika SFOR-a ne znači odlazak SAD-a i drugih zemalja iz BiH, već odražavaju napredak postignut u BiH, istaknuo je on.

Sjedinjene Države su odlučne da BiH ispuni uvjete i postane članica Partnerstva za mir što je moguće prije. Ulazak u Partnerstvo za mir znači doprinos stabilnosti zemlje, a Sjedinjene Države će osigurati pomoć za reformu odbrane.

Kao najveću prepreku za ulazak BiH u euroatlantske integracije, Bond je istakao neuspjeh vlasti Republike Srpske u saradnji s Haškim tribunalom. Hapšenjem optuženih za ratne zločine ojačala bi se sigurnost zemlje, zadovoljila pravda i položili temelji građanskog društva, kazao je Bond, dodavši kako je i američki ministar odbrane Donald Rumsfeld obećao američku pomoć za hapšenje optuženih za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG