Linkovi

General Wesley Clark svjedok optužbe u slučaju S. Miloševića - 2003-12-15


Bivši zapovjednik NATO snaga u Europi, američki general Wesley Clark započeo je danas svjedočenje na sudjenju bivšem jugoslovenskom predsjedniku, Slobodanu Miloševiću.

General Clark koji je bio na čelu NATO snaga tokom zračne kampanje protiv Jugoslavije, svjedoči o svojim susretima i razgovorima sa Slobodanom Miloševićem. Sada umirovljeni general i kandidat za predsjedničku nominaciju Demokrata, Wesley Clark je u Hag došao istog dana kada je objavljeno hapšenje svrgnutog iračkog lidera Saddama Husseina. I dok se očekuje da se Saddamu sudi za ratne zločine, kao i zbačenom jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, general Clark je rekao da ni jedan lider odgovoran za zločine ne bi smio umaći pravdi. Slobodan Milošević, koji se sam brani po osnovu 66 tačaka optužnice, pokušaće da oslabi kredibiletet generala Clarka kao svjedoka optužbe.

Demonstranti izvan suda u Hagu su protestirali protiv pojavljivanja gospodina Clarka, ističući da on nije odgovarajuća ličnost koja može govoriti o ratnim zločinima.

Svjedočenje pred Haškim tribunalom, za generala Clarka dolazi u važnom trenutku, u jeku preliminarnih izbora za nominaciju predsjedničkog kandidata Demokratske Partije, za predsjendika Sjedinjenih Država, koji počinju sljedećeg mjeseca. Gospodin Clark je odbio da govori o pojedinostima svog svjedočenja, ali je rekao da može ponuditi jedinstvene detalje o taktici jugoslovenskog lidera, koji je sa vlasti svrgnut 2000-te i kasnije izručen Haškom tribunalu.

Tužioci se nadaju da će general Clark poduprijeti njihove tvrdnje da je Slobodan Milošević znao o ratnim zločinima, kao što je masakr hiljada Bošnjaka u Srebrenici, te da nije ništa poduzimao da spriječi zločine i kazni počinioce.

Mada su svjedočenja na Haškom sudu uglavnom javna, na zahtijev vlade Sjedinjenih Država Wesley Clark će svjedočiti iza zatvorenih vrata iz sigurnosnih razloga, a sud će objaviti njegovo svjedočenje u petak, 19-tog decembra na Internetu, nakon što State department, u skladu sa pravilima Haškog tribunala, iz tog svjedočenja izdvoji osjetljive povjerljive detalje, rekao je glasnogovornik Haškog tribunala, Jim Landale.

Nakon što je završen prvi dan svjedočenja general Clark je odbio komentirati sadržaj svoga iskaza, ali je novinarima izjavio da je proces bivšem jugoslavenskom predsjedniku, Slobodanu Miloševiću, veoma bitan za narode Balkana, zato što se na ovaj način okončava desetljeće ratova.

"Ovo je okončanje suočavanja sa onim koji je uzrokovao, ili je barem optužen za to, smrt stotina hiljada, izbjeglištvo oko dva miliona ljudi i desetljeće ratova u Europi", izjavio je Wesley Clark. Po njegovom mišljenju, nakon što se raspala Jugoslavija, nastalo je desetljeće vladavine moćnika koji su "protjerivali, zatvarali i ubijali hiljade nemoćnih".

Vrhunac za to je bio srebrenički masakr, uvjeren je Clark koji smatra da proces protiv Miloševića predstavlja poruku "nekom drugom diktatoru sa nekog drugog kraja svijeta", šta mu se može desiti u budućnosti.

Wesley Clar je novinarima obećao više komentara o svome svjedočenju nakon što se ono sutra okonča.

XS
SM
MD
LG