Linkovi

Imate pozdrav od predsjednika Busha - 2003-12-15


Zovem se Saddam Hussein, na engleskom je rekao zbačeni irački lider američkim vojnicima koji su ga izvukli iz skrivene rupe u zemlji, koja je bila njegov dom, Ja sam predsjendik Iraka i želim pregovarati, rekao je Saddam. Pripadnik američkih specijalnih snaga mu je odgovorio: Pozdrav od predsjednika Busha.

To je novinarima ispričao major 1 brigade, 4-te američke pješadijske divizije, Bryan Reed, kada su se dan nakon hapšenja Saddama Husseina okupili na mjestu gdje se skrivao.

Mjesto je bilo u neredu, neoprana odjeća, kuhinjski ormar bez sudja, jedino je na zidu bila mitska slika Nojeve barke.

Saddamovo sklonište više je ličilo na napušteno boravište nomadskih stočara nego na raskošne palače u kojima je godinama živio.

Ono što su kamere zabilježile je podzemno sklonište od blata i cigle, bez toaletnog prostora, samo mala soba za spavanje, i mala kuhinja.

Ulaz je bio pokriven granama i metalnim vratima sa katancem, koji je bio jedina zaštita.

Unutra prljavo rublje, peškir obješen iznad kreveta prekrivenog dekom. U kutiji na podu je bila crna arapska odjeća, dvije nove majice kratkih rukava i dva šorca. U kuhinji je bio mali frižider, sa nekoliko Bounty čokoladnih štangi, hot dog i konzerva soka 7-UP. Ostarjeli hljeb je bio na kuhinjskom kabinetu, ostaci riže i lonac sa prljavim sudima u sudoperu. Na polici je bilo plinsko kuhalo, sapun, kutija sa kafom, tečnost za ispiranje usta, ogledalo i još dvije čokoladne štange.

Na farmi, gdje je bilo Saddamovo skrovište, bio je jedan kokošinjac i štala sa samo jednom kravom. Dvojica ljudi su uhvaćeni kada su pokušali bježati prilikom upada američkih vojnika u subotu. Farma se nalazi na oko 16 kilometara južno od Saddamovog rodnog grada Tikrita.

Specijalne snage američke vojske su ušle u zgradu u subotu noć i našli su Saddama u rupi izvan kuće. Saddam prljav, sa zaraslom bradom i kosom je nadjen sa pištoljem kojeg je držao, ali nije pucao.

Mjesto na kojem se skrivao Saddam Hussein amerikancima je u petak otkrila jedna osoba u Bagdadu, kaže pukovnik James Hickey, koji je predvodio raciju. Vrlo brzo nakon toga specijalna jedinica je bila na farmi u Adwaru u blizini Tikrita. Vojnici su bili tek nekoliko sekundi pred bacanje ručnih bombi u rupu, kada se Saddam predao, kaže pukovnik Hickey.

Nedostatak bilo kakvog pribora za komunikaciju ukazuje da Saddam nije zapovjedao otporom kojeg amerikancima pružaju pobunjenici u Iraku, kaže general dodajući da je irački diktator jednostavno uhvaćen kao miš.

Sjedinjene Države su raspisale nagradu od 25 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hvatanja Saddama Husseina. Medjutim, nije odmah bilo poznato da li je iko dobio tu nagradu, mada je rečeno da su amerikanci informaciju o njegovom skrovištu primili od čovjeka iz porodice bliske Saddamu Husseinu, rekao je general Hickey.

Saddam je uhvaćen gotovo pet mjeseci nakon što su njegovi sinovi Qusai i Udai ubijeni, u sukobu sa američkim vojnicima u Mosulu 22 jula.

XS
SM
MD
LG