Linkovi

BiH nije na spisku zemalja iz kojih kompanije mogu konkurisati za primarne ugovore na obnovi Iraka - 2003-12-12


BiH nije na spisku zemlja iz kojih kompanije mogu konkurisati za primarne ugovore na poslovima obnove Iraka. U vezi sa tima našem dopisniku Adnanu Rondiću su iz Ured za odnose sa javnošću Američka ambasada u Sarajevu saopćili sljedeće:

Krajem novembra ove godine, Sjedinjene Američke Države su osnovale Ured za upravljanje programima pri Koalicijskoj privremenoj vladi kako bi upravljali sredstvima od 18,6 milijardi dolara za pomoć i rekonstrukciju Iraka koje je nedavno odobrio Američki kongres. Kompanije iz SAD, Iraka, zemalja koje podržavaju Koaliciju i zemalja koje su poslale svoje vojnike, imaju pravo da apliciraju za primarne ugovore.

Kompanije koje dobiju primarne ugovore imaju pravo da biraju svoje izvođače radova. Mogućnost apliciranja za podugovore imaće kompanije iz svih zemalja, osim iz zemalja koje su zabranjene američkim zakonima (Sirija, Sudan, Iran, Libija, Sjeverna Koreja i Kuba).

Spisak zemalja koje su kvalificirane za primarne ugovore još uvijek nije zaključen. Pozdravljamo mogućnost da razgovaramo sa zemljama zainteresiranim da daju svoj doprinos radu Koalicije u Iraku. Umjesto isključivanja određenih zemalja sa ovog spiska, svojim najnovijim aktivnostima mi smo ga proširili; prije toga, kvalificirani su bili samo izvođači iz SAD. Sada kriterije zadovoljava veći broj zemalja koje mogu biti primarni izvođači, kaže se u odgovoru na naš upit iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade Sjedinujenih Država u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG