Linkovi

Dvodnevni summit EU u nastojanju da se konačno postigne sporazum o novom Ustavu - 2003-12-12


Evropske zemlje ovih dana nemaju samo briga vezanih za dobijanje poslova u Iraku - lideri Evropske Unije su u Brusselsu otvorili dvodnevni summit u nastojanju da konačno postignu sporazum o novom Ustavu Unije.

U komentarima po dolasku na summit, mnogi od lidera su priznali da očekuju puno nesuglasica tijekom diskusija o Ustavu, što se tijekom dana pokazalo i tacnim. Francuska i Njemačka snažno podržavaju članove u nacrtu Ustava, prema kojima zemlje Unije koje imaju veći broj stanovništva, imaju automatski i veće pravo glasa - Španjolska i buduća članica Poljska se oštro tome protive.

Poljski ministar vanjskih poslova je izjavio da njegova zemlja ima odredjene granice do kojih može popuštati i za koje očekuje da ih ostali u Uniji poštuju. Navodi se da je britanski premijer Tony Blair izjavio , nakon sastanka nasamo sa kancelarom Schroederom i Jacquesom Chiracom, kako još na pomolu nema pomjeranja naprijed, niti smanjenja razlika. Nećemo odustajati, ali sporazuma mogućno je, neće ni biti, kazao je Blair.

XS
SM
MD
LG