Linkovi

EU stoji iza novog dokumenta "Standardi prije statusa" - 2003-12-12


Europska unija stoji iza novog dokumenta "Standardi prije statusa", prezentiranog 10. decembra u Prištini, saopšteno je sinoć u sjedištu unije u Briselu. U tom svjetlu, pozivaju se sve strane da prihvate dokument, čija bi implementacija trebala biti utvrdjena od strane šefa civilne misije UN na Kosovu, Harrija Holkerija, uz konsultaciju sa privremenim organima kosovske samouprave.

Uvjerenje EU, u čije ime govori italijansko predsjedništvo, je da politika "Standardi prije statusa" dalje ostaje najbolja strategija za Kosovo. Podsjeća se, uz ovo, na nesmanjenu podršku Brisela odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN, kao i na važnost započetog dijaloga Beograda i Prištine.

Sa žaljenjem se u zvaničnom istupu komentira nedavni napad na kosovskog premijera Redžepija, tokom njegove posjete Mitrovici. Zbog toga italijansko predsjedništvo upozorava da poboljšanje medjuetničkih odnosa predstavlja važan elemenat ukupnog "paketa" europskih standarda. Traži se, tako da svi na Kosovu odbace nasilje a da vodeći političari osude njegovu pojavu, "bez obzira sa koje strane nasilje dolazilo".

XS
SM
MD
LG