Linkovi

BiH i Srbija i Crna Gora moraju razvijati partnerske a ne konkurentske odnose - 2003-12-12


Ambasador Srbije i Crne Gore u BiH, Stanimir Vukićević razgovarao je danas u Banjaluci sa čelnicima Republike Srpske o daljoj ekonomskoj saradnji nakon izjednjačavanja carinskih stopa između zemalja regiona, koje stupa na snagu 1.januara naredne godine.

Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora moraju razvijati partnerske a ne konkurentske odnose kako bi se bilateralna ekonomska saradnja, koja je u padu ove godine, povećala i to posebn nakon izjednačavanja carinskih stopa u dvije zemlje koje se primjenjuje od 1.januara naredne godine. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, ambasador Srbije i Crne Gore u B i H, Stanimir Vukićević nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske, Draganom Mikerevićem. On je precizirao da je s tim u vezi nedavno postignut dogovor između čelnika dvije države o formiranju svojevrsog poslovnog savjeta s obzirom da je slično tijelo formirano i između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

»Poslovni savet, upravo, treba da bude jedno telo čiji će osnovni zadatak biti da sagleda način i strategiju unapređenja ekonomskih odnosa, povezivanja dve privrede, povezivanja privrednika, stvaranja zaokruženih privrednih celina i iznalaženja prostora i mogućnosti za naš zajednički nastup na trećim tržištima.«

Predsjednik Vlade Republik Srpske, Dragan Mikerević je istakao da će izjednačavanje carinskih stopa shodno ugovoru o slobodnoj trgovini doprinjeti poboljšanju međusobne ekonomske saradnje, uprkos najavama poljoprivrednika iz Bosne i Hercegovine da bi mogli blokirati granicu.

»Sigurno da će otvaranje tržišta predstavljati jačanje konkurencije na domaćem tržištu. Jedan vid naše borbe mora biti u smislu poboljšanja ili pojačavanja kontrole kvaliteta roba koje se uvoze u Bosnu i Hercegovinu a istovremeno, mi moramo jednom izvoznom strategijom, jednom ofanzivnijom izvoznom strategijom naći načina da budemo prisutni i na ovim tržištima u okruženju.«

Ambasador Srbije i Crne Gore u Bosni i Hercegovini, StanimirVukićević se danas sastao i sa predsjednikom Republike Srpske, Draganom Čavićem i predsjednikom Narodne Skupštine, Draganom Kalinićem. Jedna od tema ovih sastanaka je bila i mogućnost da Srbi iz Bosne i Hercegovine u narednom periodu dobiju predstavnike u zakonodavnim organima Srbije po principu izbora Hrvata iz B i H u Sabor Hrvatske.

XS
SM
MD
LG