Linkovi

Halliburton: 120 miliona dolara viška u naplatama za poslove u Iraku - 2003-12-12


Revizijom koju je američko ministarstvo obrane provelo nad kompanijom Halliburton, na čijem se čelu svojevremeno nalazio američki potpredjsednik Dick Cheney, pronađeno je 120 miliona dolara viška u naplatama za poslove u Iraku. Treba spomenuti da je kompanija Halliburton prva dobila ugovore o poslovima u Iraku bez natjecanja, što je već tada izazvalo mnoge kritike medju demokratama u Washigntonu. Ti ugovori medjutim podpadaju pod reviziju početkom slijedeće godine, dakle, za koji mjesec.

Sada Pentagon, ali i predstavnici kompanije navode da višak, kako se čini, proističe iz grešaka u računovodstvu i lošem nadgledanju kuvajtske kompanije na ugovor, a ne iz namjernog lošeg poslovanja. Bijela Kuća je u medjuvremenu odobrila istragu ovih napalata koju će Pentagon provesti.

Revizija je pokazala da je Halliburton, koji je između ostalog i naftna kompanija, vojsci zaračunala 61 miliona dolara više za gorivo. Dodatnih 67 miliona dolara u višku naplata je pronađeno i na računima za slanje hrane vojnicima, ali ti računi nisu plaćeni.

XS
SM
MD
LG