Linkovi

Ustroj Mostara nije dogovoren - reakcije su brojne - 2003-12-11


Nakon što Komisija za izradu novog Statuta Grada Mostara nije uspjela da postigne konsenzus o budućem uređenju grada, stižu reakcije političkih stranaka koje su učestvovale u njenom radu.

Iako je predsjedavajući Komisije za Statut, Norbert Winterstein jučer izjavio kako je o nekim pitanjima ipak postignuta saglasnost, predstavnici SDP-a, na jutrošnjoj pres-konferenciji su istakli kako se članovi Komisije zapravo nisu ni o čemu dogovorili.

Predstavnik SDP-a, Huso Kapić rekao je uz ostalo kako su zapravo dogovorena samo neka tehnička pitanja poput uloge Gradskog vijeća ili gradonačelnika.

«I tad smo govorili da je krucijalna stvar, osnovna i jedina bitna stvar, koja se morala u startu dogovoriti, a to je ustroj grada Mostara, kakav bi trebao biti i shodno tom ustroju grada, regulirati izborni sistem. To su dva pitanja koja je trebalo u startu razriješiti, a ostala pitanja su tehničke prirode.»

Gospodin Kapić je naglasio da teritorijalno uređenje Mostara nije problem tehničke prirode, nego je to krucijalno pitanje međunacionalnih odnosa.

Nakon što je Norbert Winterstein jučer rekao da se samo SDA usprotivila ukidanju opština u Mostaru, predstavnik te stranke u Komisiji, Fatima Leho, za Glas Amerike kaže da je Komisija uspješno završila svoj zadatak, ako je njen cilj bio da se u Mostaru stvori funkcionalna i racionalizirana gradska administracija. Međutim....

«Ako je cilj Komisije bio da se ukinu gradske općine, kao jedinice lokalne samouprave i da se Mostar pretvori u jednu općinu, kao što je Banja Luka, jer u materijalima jednim, koje smo dobili, Banja Luka se navodi kao dobar primjer i da bi Mostar trebao tako da izgleda, onda Komisija nije polučila rezultat koji je neko očekivao.»

Gospođa Leho naglašava da je samo pomoću opština, koje su istovremeno i izborne jedinice, dugoročno moguće zaštititi konstitutivnost sva tri naroda u Mostaru.

Član Komisije u ime HDZ-a, Josip Merdžo kaže kako se HDZ u ovom momentu nada da će za Mostar vrijediti principi, koji bi mogli vrijediti na cijelom prostoru BiH, za sve jedinice lokalne samouprave sa sličnim multietničkim sastavom.

«Dakle, jednostavno ne želimo da Mostar bude bilo kakav izuzetak, želimo da Mostar bude primjer kako treba urediti druge gradove i da bude primjer kako će i BiH, po uređenju Mostara, moći ući u EU.»

Nakon prestanka rada Komisije za preuređenje Mostara, saopštenjem za javnost oglasila se i Stranka za BiH, koja ističe kako krivce za ovakvo stanje treba tražiti u isključivim stavovima HDZ-a i SDA.

«Jedni Mostar vide kao isključivo hrvatski grad, a drugi insistiraju na održanju podjele Mostara, organizovanjem etničkih opština», kaže se u saopštenju Stranke za BiH i dodaje kako sada OHR mora naći konsenzus sa predstavnicima HDZ i SDA, zbog čijih stavova – kako se navodi – i druga Komisija nije donijela kvalitetno rješenje uređenja Mostara.

Zabrinuta zbog sporog ujedinjavanja i konstantnog politiziranja u gradu Mostaru, misija Svjetske banke u Bosni i Hercegovini je danas izdala saopćenje u kojem kaže da će razmotriti svoju podršku rehabilitiacionim i razvojnim projektima u tom rejonu, ukoliko se takva situacija nastavi.

“Pomirenje među građanima je osnovni preduslov ekonomske revitalizacije i socijalne kohezije u Mostaru. Mi smo zabrinuti da ovi projekti neće doprinijeti postizanju ovog cilja ukoliko grad Mostar ne krene ka potpunom ujedinjavanju u najskorijoj budućnosti”, kaže šef ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini, Dirk Reinermann, u svom pismu mostarskoj upravi, od 10.12.2003.

Konsolidacija mostarske gradske administracije nije važna samo zbog političkih razloga već i zbog ograničenih sredstava koje donatori trenutno imaju na raspolaganju za grad Mostar.

“Mi se nadamo da je gradsko političko rukovodstvo odlučno da radi zajedno ka ujedinjavanju gradske mostarske administracije, čime bi od Mostara napravili moderan evropski grad”, rekao je Reinermann u svome pismu. “Ako se ovaj cilje ne ostvari Svjetska banka će biti prinuđena da razmotri svoju trenutnu i buduću podršku Mostaru.”

XS
SM
MD
LG