Linkovi

Mito uništava škole, bolnice, poljoprivredu - 2003-12-11


Predsjednik Meksika Vicente Fox i američki ministar pravosuđa John Ashcroft bili su među prvim koji su potpisali konvenciju Ujedinjenih nacija o sprečavanju korupcije. Taj dokumenat svjetske organizacije ima za cilj iskorjenjivanje podmićivanja i pronevjera, kako u siromašnim, tako i u bogatim zemljama. Prema riječima gospodina Ashcrofta ”korupcija je porez na siromaštvo, novac ukraden od onih kojima je potreban da bi bogati bili još bogatiji i tome se mora stati u kraj.”

Konvencija Ujedinjenih nacija zahtijeva od banaka da se omoguće lakšu kontrolu, te da se siromašnim zemljama omogući potraga i otkrivanje milijardi ukradenih dolara. Siromašne zemlje moraju čekati godinama prije nego što im se novac, dokazano ukraden, vrati.... ako se ikada vrati u punom iznosu.

Sporazumom se takođe traži od zemalja-potpisnica tog dokumenta da se bore protiv korupcije i pronevjera u poslovnom sektoru i da se kažnjavaju kompanije koje isplaćuju mito u drugim zemljama.

U pismenom saopštenju generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan ocijenio je anti-korupcioni sporazum kao veliki korak naprijed i oruđe pomoću kojeg će u mnogim sirošnim zemljama biti izvršen pritisak na korumpirane elite koje su opljačkale milijarde dolara potrebne vladama tih zemalja da riješe ekonomske i socijalne probleme.

Procjenjuje se da su zbog milijardi dolara otišlih u mito, u mnogim siromašnim zemljama uništene škole, bolnice, poljoprivreda, industrija. Međunarodne agencije saopštavaju da na korupciju otpada oko 5 procenata od vrijednosti ukupne svjetske proizvodnje.

Konvencija Ujedinjenih nacija o borbi protiv krupcije će stupiti na snagu kada bude ratificirana u parlamentima najmanje 30 zemalja-potpisnica.

XS
SM
MD
LG