Linkovi

Ukida se redovno služenje vojnog roka u R. Srpskoj - 2003-12-11


Narodna Skupština Republike Srpske sinoć je usvojila izmjene i dopune zakona o odbrani i vojsci kojim se termin redovnog služenja vojnog roka mijenja obaveznom obukom. Međutim, predstavnici opozicionog SNSD-a najavljuju inicijativu za ocjenu ustavnosti ovih zakona, upravo zbog činjenice da će i dalje biti nastavljeno služenje redovnog vojnog roka.

Usvajanjem izmjena zakona o odbrani i vojsci Republike Srpske, koje je tijesnom većinom poslaničkih glasova kasno sinoć u Banjaluci prihvatila Narodna Skupština, služenje vojnog roka će u ovom entitetu, praktično, biti ukinuto. Ističe ovo ministar odbrane u Vladi Republike Srpske, Milovan Stanković, naglašavajući da se pojam regrutovanja mijenja pojmom obavezne popune rezervnog sastava dok se umjesto služenja redovnog vojnog roka uvodi termin obavezna obuka.

»Profesionalni sastav vojske čine profesionalni oficiri,profesionalni podoficiri, vojnici po ugovoru i radnici u vojsci. Rezervni sastav čine rezervni oficiri, rezervni podoficiri, ojnici u rezervi i lica na obaveznoj obuci u centrima za obuku vojske i drugim centrima. Zakonom je predviđeno da obavezna obuka u vojsci ili drugim centrima traje do četiri mjeseca u jednokratnom trajanju ili sa odgovarajućim vremenskim razmacima što bi se utvrdilo planovima i programima obuke.«

Upravo, uvođenje odredbe o obaveznoj obuci,za poslanike opozicionog Saveza nezavisnih socijaldemokrata,koji su tražili ukidanje služenja redovnog vojnog roka, znači da je prekršen nedavo izmijenjeni entitetski Ustav koji predviđa samo profesionalni i rezervni sastav vojske. Lider ove stranke Milorad Dodik, stoga, najavljuje pokretanje inicijative za ocjenu ustavnosti zakona o odbrani i vojsci ističući da je 38.000 građana, svojim potpisima za samo tri dana uoči zasijedanja parlamenta podržalo inicijativu SNSD-a za ukidanje redovnog vojnog roka.

»Mi ćemo nastaviti prikupljanje potpisa i uvjereni smo da imamo kapacitet da skupimo preko 300.000 potpisa za ovu inicijativu i ne vidim nijednog politički relevantnog faktora ni pojedinca u Republici Srpskoj koji bi mogao da ignoriše jednu takvu stvar.«

Međutim, portparol i poslanik Srpske demokratske stranke Dušan Stojičić, ističe da, bar za sada, nije moguće, u potpunosti ukinuti služenje vojnog roka, odnosno, obaveznu obuku.

»Da bi ste mogli imati, dakle, čovjeka u rezervi, morate ga obučiti morate ga naučiti da rukuje puškom da gađa iz artiljerijskog oružja itd. i mislim da su to rješenja koja su na tragu kompromisa.«

Uprkos činjenice da je izmjenama zakona o odbrani i vojsci Republike Srpske, praktično okončana reforma sistema odbrane u Bosni i Hercegovini, izvjesno je da će ovo pitanje i dalje izazivati dosta pažnje na političkoj sceni Republike Srpske gdje su suprotnosti između stranaka na vlasti i predstavnika opozicije sve izraženije.

XS
SM
MD
LG