Linkovi

Brisel: Podržana i inicijativa da se madat Visokog predstavnika produži do maja 2005. godine - 2003-12-11


Nakon dvodnevnog zasjedanja u Briselu, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira zaključio je da organi vlasti Bosne i Hercegovine trebaju sami, bez oklijevanja, energično i odlučno da poduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi dodatni uslovi Evropske unije i NATO-a kojima se otvara put Sporazumu o pridruživanju i programu Partnerstvo za mir, bili ispunjeni u roku.

Ocijenjeno je da su ove aktivnosti neodvojivi dio ključnih reformi tokom naredne godine.

Upravni odbor PIC-a je pozdravio opredijljenost bh vlasti učine brz napredak u 16 oblasti koje su u Studiji izvodljivosti Evropske komisije utvrdene kao prioriteti, što bi trebalo potuno prilagoditi sugestijama do ljeta naredne godine.

Ocijenjeno je da uspješan proces izrade i usvajanja srednjoročne strategije razvoja zemlje, odražava pragmatičan pristup na osnovu kojeg je moguće ostvariti dodatni napredak. Vijeće je apeliralo na bh. vlasti da "bez odlaganja provedu mjere i reforme iz strateškog plana za smanjenje siromaštva, koncentrirajući se naročito na ključne prioritete koji su potrebni za ispunjavanje zahtjeva utvrdenih u Studiji izvodljivosti Evropske komisije i na proces strukturalne reforme".

Na kraju dvodnevnog skupa je usvojen dokument koji pozdravlja napredak koji je postignut u reformi odbrane i "u izvjesnoj mjeri" indirektnog oporezivanja. Medutim, Upravni odbor je izrazio žaljenje zbog odlaganja provedbe reforme obavještajnog sektora i naglasio potrebu da se ta reforma hitno ubrza.

Na briselskom skupu je podržana i inicijativa da se madat Visokog predstavnika produži do maja 2005. godine.

XS
SM
MD
LG