Linkovi

Nove američke žrtve u Mosulu - 2003-12-10


Irački ustanici su u odvojenim napadima u Mosulu ubili dvojicu američkih vojnika i četvoricu drugih ranili. Jedan vojnik je ubijen iz automobila u prolazu na benzinskoj stanici koju je čuvao. Drugi američki vojnik je poginuo kada su ustanici detonirali bombu i pucali na američki vojni konvoj na prometnom putu u Mosulu.

U odvojenom incidentu, jedan je zvaničnik saopćio da je jučer američki avion moguće pogodjen raketom kratko nakon uzljetanja sa aerodroma u Bagdadu. Avion se vratio i bezbjedno sletio. U medjuvremenu je Iračko upravno vijeće saopćilo da će osnovati specijalni sud za ratne zločine na kojem će se suditi članovima režima Saddama Husseina.

Američko Ministarstvo odbrane objavilo je da će, iz razloga nacionalne sigurnosti, jedino kompanijama iz Iraka i zemalja koje su podržale američki rat u Iraku - biti dozvoljeno da učestvuju u nadmetanjima za ugovore o obnovi te zemlje. Ovaj Pentagonov dokument, kojeg je juče objelodanila Koaliciona Privremena Uprava u Iraku, sadrži spisak od 63 zemlje koje se smatraju podobnim da konkurišu za ugovore vrijedne gotovo 19 milijardi dolara. Njemačka je odmah kao neprihvatljiv odbacila taj plan.

Glasnogovornik njemačke vlade je naglasio kako takva odluka nije u saglasnosti sa duhom ranijih sporazuma izmedju Njemačke i Sjedinjenih Država. Francuska saopštava da upravo proučava legalnost tog plana američkog Ministarstva odbrane, a ruski ministar vanjskih poslova je rekao da bi svim zemljama koje su voljne da pomognu u Iraku trebalo biti dozvoljeno da uzmu učešća u radovima. Iz Evropske komisije je danas saopćeno da će istražiti ovakvu odluku Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG